Потписано писмо са кинеским партнером

Почетак » Потписано писмо са кинеским партнером » Актуелно » Потписано писмо са кинеским партнером

У Ваљеву је потписано писмо о намерама за реализацију „Пројекта производње, дистрибуције и продаје меса и месних прерађевина из Србије у Народну Републику Кину“. Потписници су  Јие Xу, директор кинеске компаније  „СХЕНYАНГ XИНХУАИ ТРАДИНГ ЦО.

ЛТД“ из Схенyанг, провинција Лиаонинг, Дејан Бошковић, в.д. директора ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“, Зоран Степановић, директор Земљорадничке задруге „Ваљево“, Цвеја Јеринић, директор фирме „Стокопром“, Никша Димић, директор фирме „Агронид“ из Београда и Александар Вујић, овлашћено лице фирме „С.Ц.Е.Ц“ из Ваљева. Циљ „Пројекта производње, дистрибуције и продаје меса и месних прерађевина из Србије у Народну Републику Кину“ је подизање нивоа производње и осавремењавање процеса това јунади, прераде јунећег меса, као и то да се дугорочно обезбеди продаја и извоз меса и месних прерађевина у Народну Републику Кину. Обавеза фирми из Србије је да се у наредних 15 дана удруже у кластер, чији ће именовани председник потписати уговор са кинеском компанијом „СХЕНYАНГ XИНХУАИ ТРАДИНГ ЦО. ЛТД“. На тај начин ће бити дефинисани расположиви ресурси који ће бити стављени на располагање кластеру у циљу реализације пројекта. Кинеском парнеру биће достављене све информације о специфичностима домаћег тржишта, као и све потребне информације о расположивом земљишту, кланицама, кооперантима, транспору робе, шталама, пропратним објектима. Кинеска компанија ће инвестиционим улагањем обезбедити финансијску и логистичку стабилност пројекта. У року од два месеца, а у сарадњи са партнерима, биће дефинисан бизнис план којим ће бити прецизирана динамика улагања, као и обезбеђење пласмана смрзнутих јунећих полутки на кинеско тржиште. Циљ је да се наредном периоду у ваљевском крају гаји од 12 до 18000 грла стоке.

„Веома смо заинтересовани да остваримо сарадњу са ваљевским компанијама. Наша компанија жели да инвестира 20 милион евра у наредне три године за фарме у Ваљеву. Пре три године инвестирали смо у један пројекат у Аустралији у  вредности од 12 милиона долара, а сада они нама донесу сваке године 56 милиона долара. Надам се да ће нам и улагање у Србији донети сличне приходе. Србија и Кина су увек имале добру сарадњу и надамо се да ћемо и у будућности имати добру сарадњу“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре приликом потписивања писма о намерама  Јие Xу,  директор кинеске компаније  „СХЕНYАНГ XИНХУАИ ТРАДИНГ ЦО. ЛТД“.

„Формираћемо кластер и покушати да обновимо фарме и узгој јунади у ваљевском крају. Кинеском партнеру треба да дамо одређене информације о томе чиме кластер располаже како би он могао да заврши посао са банкама како би се покренуло кредитирање. Највећи посао у протеклом периоду био је управо кредит и кинески парнер ће подржати тај модел. Проблем је у томе што Кинези немају шта да купе сада. Они су дошли да купе месо, али меса нема. Некад смо имали 56000 јунади у тову, а сада нема ни 6000, зато је ово важан пројекат и зато се улажу средства. Толико средстава у Ваљево није ушло још од Зеленог плана“, рекао је Александар Вујић, члан Градског већа.

Пре потписивања писма о намерама, директор кинеске компаније компаније  „СХЕНYАНГ XИНХУАИ ТРАДИНГ ЦО. ЛТД“  Јие Xу и представници будућег кластера, разговарали су са градоначелником Ваљева Станком Терзићем и замеником градоначелника Жарком Ковачем. Овом приликом градоначелник Терзић је истакао да Србију и Кину везује традиционално пријатељство и да очекује да ће сарадња на реализацији овог пројекта бити успешна. „Град ће пружити стручну и логистричку подршку у циљу налажења заједничког интереса кинеског партнера и наших фирми да успешно сарађују у овом послу. Наш крај је некада био велики извозник меса. Било је то пре 25 и више година. Опредељење државе, али и града Ваљева је да подстиче развој аграра и ми ћемо учинити све што је потребно да се овај важан пројекат успешно реализује“, рекао је градоначелник Терзић.