Потписивање Декларације о унапређењу положаја Рома

Почетак » Потписивање Декларације о унапређењу положаја Рома » Актуелно » Потписивање Декларације о унапређењу положаја Рома
smederevosmederevo1

Помоћник градоначелника Саша Симић, по овлашћењу градоначелника др Слободана Гвозденовића, потписао је Декларацију о унапређењу положаја Рома, на јучерашњој конференцији „Инклузија Рома-изазови и шансе на локалном нивоу“, одржаној у Смедереву у оквиру пројекта „Овде смо заједно-Европска подршка за инклузију Рома“.

Осим града Ваљева, Декларацију је потписало још 19 локалних самоуправа Републике Србије, а поред помоћника Симића, конференцији у Смедереву присуствовали су и помоћник градоначелника Мирослав Пимић, као и чланови Мобилног тима за инклузију Рома града Ваљева. Декларацијом је дефинисано доношење и успешно спровођење Локалних акционих планова за унапређење положаја Ромкиња и Рома у друштвеној заједници, ангажовање координатора за ромска питања и јачање међусекторксе сарадње пружањем подршке у раду Мобилних тимова.

Учесници конференције имали су прилику да се упознају са примерима добре праксе у градовима и општинама у изради урбанистичких планова за ромска насеља кроз примену 18 модела стамбеног збрињавања Рома. Овом приликом презентован је и рад  Мобилних тимова за инклузију Рома који су формирани у локалним самоуправама Републике Србије у оквиру реализације овог пројекта пре две године.

Конференцију у Смедереву отворила је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић, која је овом приликом нагласила да је Влада Србије посвећена питањима инклузије Рома о чему говоре и успостављени институционални механизми којима се прати напредак у тој области на националном и локалном нивоу. Према њеним речима, мобилни тимови на терену пружали су помоћ при запослењу, образовању деце и издавању здравствених књижица, чиме су постали кључни ресурс у својим заједницама и битан механизам за реализацију локалних и националних циљева за инклузију Рома.

Пауновић је овом приликом истакла да је Стратегијом за укључивање Рома и Ромкиња за период од 2016. до 2025. године,  створен оквир да се активности све више спроводе на локалном нивоу, што доноси нове обавезе градовима и општинама, али и прилику за напредак, развој и коришћење свих потенцијала које ромска заједница има.

Заменик шефа Делегације Европске уније у Србији,  Оскар Бенедикт, на конференцији у Смедереву, истакао је значај усвојене Стратегије за укључивање Рома и Ромкиња, наводећи да Унија остаје посвећена решавању овог питања. Бенедикт је навео да вредност овог пројекта износи 4,8 милиона евра, док се у наредном периоду очекује додатних 20 милиона евра.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио је оценио да је скуп у Смедереву потврда значаја сарадње свих партнера на постизнању пројектних циљева, изразивши посебно захвалност Канцеларији за људска и мањинска права на доприносу у координацији пројектних активности.

На конференцији у Смедереву, говорили су и помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић. Она је навела да је ресорно министарство направило софтвер за Географско-информациони систем (ГИС), а завршено је и мапирање 583 подстандардна ромска насеља у Србији.

Такође, како је прецизирала, урађена је детаљна процена стања у подстандардним ромским насељима у 20 пилот општина, тренутно се израђује 13 урбанистичких планова у 11 општина, а урађена је и техничка документација за потребе унапређивања подстандардних ромских насеља у 14 општина.

Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић исказао је захвалност Влади, општинама и градовима који учествују у пројекту, истакавши да смо заједничким радом показали да нема нерешевих проблема.

Европска подршка за инклузију Рома је пројекат вредан 4,8 милиона евра, који финансира Европска унија, а спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији. Њиме се обезбеђује подршка институцијама Србије у побољшању положаја Рома у приступу основним правима, грађанском учешћу, тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и креирању послова.

Пројекат се спроводи и уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сталне конференције градова и општина, невладине организације „Праксис“, Фонда за образовање Рома, Канцеларије за европске интеграције Владе Србије и Тима за социјалну инклузију и смањење сиромаштва.