Повећана посета Бранковини

Почетак » Повећана посета Бранковини » Вести » Повећана посета Бранковини
„Након 2014. године у којој је забележена мања посета и мањи приходи у Историјском спомен комплексу у Бранковини, ове године се ситуација побољшала“, рекао је директор Народног музеја Ваљево Владимир Кривошејев на данашњој седници Градског већа, на којој усвојен извештај о активностима у овом знаменитом месту.
 
Кривошејев је образложио да је до мање посете  дошло због прошлогодишњих мајских поплава, али и до измена у јавним набавкама за школске екскурзије. Тако је у 2014. години било 19.000 посетилаца, док је протеклих година у Бранковини годишње забележено око 30.000 посета. Услед мањег броја посета, смањени су и приходи, који су у 2014. години износили 1, 5 милиона динара. Иако су трошкови 2 милиона динара, разлика је надомештена штедњом и пренетим приходима од претходних година. Охрабрује чињеница да је већ сада посета у Бранковини око 25.000, закључио је директор Народног музеја, установе којој је на старање поверен Историјски комплекс у Бранковини.
Заменик градоначелника Жарко Ковач је рекао да је Бранковина за Ваљево једно од најзначајнијих места и да спада у једно од три најважнија историјска места у Србији, па и брига града мора бити у складу са значајем Бранковине.
„Ми, као оснивач, не би смели да дозволимо да се Бранковина издржава само од сопствених прихода, нарочито што се буџетски новац издваја и за мање значајније ствари него што је Бранковина“, рекао је Ковач и позвао Музеј и надлежно одељење да припреме предлоге финансирања од стране Града, како би унапредили опремљеност и изглед Бранковине.
Са тим се сложио и градоначелник Станко Терзић, који је рекао да иако увек може боље, приметан је помак у пословању и изгледу Бранковине, од како је на старање комплекс поверен Музеју.
Чланови Већа су усвојили и предлог Одлуке о изградњи детаљне регулације за изградњу каменолома у Забрдици. Начелница Одељења за урбанизам Јасна Алексић је истакла да је циљ израде Плана заштита и коришћење минералних ресурса кроз планско и одрживо коришћење минералних сировина, грађевинских материјала, уз предузимање свих мера заштите животне средине.
Члан Градског већа Александар Вујић је предложио да се Град много више укључи у контролу рада и убирање прихода од експлоатације природних богатстава са своје територије, иако се директне дозволе добијају од надлежних министарстава. Градоначелник Станко Терзић је предложио, а чланови Већа усвојили да се наложи Градској управи за локални развој да припреми извештај о стању каменолома на територији Ваљева и да се о томе расправља на некој од наредних седница.
На данашњој седници је дата сагласност на измену правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места Градске управе за локални развој. Начелник ове Управе Александар Вујић Суботић је рекао да је након одласка у пензију људи који су обављали значајне послове, потребно да се створе предуслови за избор најквалитетнијих кадорва за обављање значајног посла.
Чланови Већа су прихватили уговор о купопродаји непокретности у Индустријској зони са фирмом „Термо систем техника“, у износу од 90.650,00 евра.
 
 
 

Leave a Comment