Поводом 75 година од победе над фашизмом

Почетак » Поводом 75 година од победе над фашизмом » Актуелно » Поводом 75 година од победе над фашизмом

Ауто караван назван „Напред в победе“ који организују Српско одељење Међународног јавног Фонда јединства православних народа и удружење сународника и пријатеља Русије „Сајуз“ из Београда, данас је посетило Ваљево. Овај караван је организован у оквиру обележавања 75 година од победе над фашизмом.

У Спомен-парку погинулима у Другом светском рату које се налази на Петом пуку, гости из Русије су положили цвеће.

Поред гостију, жртвама рата су почаст одали председница Скупштине града Ваљева др Снежана Ракић и заменик председника Виктор Мићић, као и представници Удружења „СУБНОР“ и поштоваоци тековина Другог светског рата.

У сарадњи са више од десет удружења Руса у Републици Србији и српских удружења која негују и чувају успомене на Други светски рат, ауто караван ће посетити  више спомен костурница палих бораца НОВЈ и Црвене армије. Поред Ваљева, гости из Русије ће обићи Београд, Спомен обележје „Слобода“ на Иришком венцу, Меморијални комплекс „Батинска битка“ у Сомбору, Спомен обележје палим борцима у Апатину, Спомен комплекс „Сремски фронт“ у Шиду, споменик у Белој Цркви и Меморијални комплекс на Космају код Сопота.

У име Међународног јавног Фонда јединства православних народа се обратила руководилац Фонда Наталија Коцев. О жртвама из Ваљева у Другом светском рату је говорио председник „СУБНОР“ Ваљево Рајко Милинковић. О руском војнику који је погинуо и сахрањен у Ваљеву 1944. године Ивану Назаровичу Прошину је говорила Зорица Јеремић Шевић из Историјског архива у Ваљеву.  Подршку овом каравану је дала Руска амбасада у Србији.