Други ,,ДИ ФЕСТ“ на Дивчибарама

Почетак » Други ,,ДИ ФЕСТ“ на Дивчибарама » Актуелно » Други ,,ДИ ФЕСТ“ на Дивчибарама
IMG_1002DCIM101MEDIADJI_0019.JPGDCIM101MEDIADJI_0017.JPGDCIM101MEDIADJI_0011.JPGIMG_1039DCIM101MEDIADJI_0008.JPGDCIM101MEDIADJI_0019.JPGIMG_1002DCIM101MEDIADJI_0008.JPGDCIM101MEDIADJI_0011.JPGDCIM101MEDIADJI_0017.JPGIMG_0608IMG_0619IMG_0643

Наступом флаутискиње Елене Медић, ученице четвртог разреда Музичке школе ,,Живорад Грбић“ у Ваљеву и отварањем изложбе слика ваљевског сликара Миодрага И. Антонића, ,,Село моје лепше од Париза“  у хотелу ,,Хеба“ на Дивчибарама, 15. јула 2017. године је започела Друга међународна сликарска колонија ,,Дивчибаре 2017“.

Овогодишњу сликарску колонију је отворио градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић:

,,Желим да поздравим учеснике овогодишње ликовне колоније и да им пожелим да имају инспирацију и вољу да овде раде ових неколико дана. Ова Градска влада је и иначе Дивчибаре лоцирала као један од приоритета што показују и средства која смо издвојили из буџета за 2017. годину. Исто тако, показатељ колико придајемо значаја ,,Ди фесту“ јесте чињеница да је овде присутна већина чланова Радне групе за Дивчибаре.  Дивчибаре су заиста приоритет ове градске власти, јер смо и самим чином, куповином земљишта од стране нашег прослављеног кошаркаша Милоша Теодосића за кошаркашки камп који ће он овде градити, и потписивањем уговора, показали колико наде полажемо у развој Дивчибара као једног значајног туристичког места у Србији.“

Миодраг И. Антонић је самостални уметник-сликар, члан УЛУС-а од 1994. године и директор међународне сликарске колоније која се одржава на Дивчибарама у оквиру манифестације ,,Ди фест“. Излагао је самостално-колективно, учествовао на колонијама више пута у Србији и иностранству. Од 1990. године он је ишао по ликовним колонијама и покушавао да направи колонију на коју ће доћи признати сликари и где ће се радити, по његовим речима, права ликовна уметност, што подразумева сликарство, вајарство и графику, а не нова, концептуална уметност. Прошле године је успео да направи такву колонију по први пут на Дивчибарама у сарадњи са ,,Студиом М“. Пошто нема услова за вајарство и графику, определили су се за сликарство. Антонић је изразио задовољство овогодишњом, другом по реду колонијом и жељу да следећа буде још боља и да траје седам дана у хотелу ,,Хеба“ јер су и сами власници овог хотела заљубљеници у уметност, те умеју да препознају значај оваквих колонија.

,,Моја прича су обични људи са свим својим манама и врлинама, са симболима паганским и хришћанским. Желим да испричам приче тих обичних људи, тих грешника и покушавам да наставим византијско сликарство, да буде дводимензионално и да нема те дубине. У последње време сликам жене, јер су жене основна ствар и све је у женама“, истакао је Антонић објашњавајући своје стваралаштво и додао да и сам наслов изложбе ,,Село моје лепше од Париза“ носи поруку да ако нема жена, нема ни села, а чим почне да пропада село, пропада полако и град.

На другој по реду, ликовној колонији на Дивчибарама су учествовали сликари  из Београда, Новог Сада, Шапца, Лознице, Крагујевца, Пожеге и Ваљева. Њихови радови, настали на овој, петодневној колонији, су изложени у  уторак, 18. јула 2017. године у ,,Хеби“.

Овом приликом је присутне поздравила Цока Стевић, власница и директорка хотела ,,Хеба“ где су своја дела  стварали и где су били смештени  учесници ликовне колоније.

Директорка Туристичке организације Ваљево Ана Марковић је отворила изложбу радова насталих на овогодишњој ликовној колонији  изразивши наду да ће ова врста садржаја бити битна за препознавање Дивчибара у смислу употпуњавања туристичке понуде ове ваљевске планине.

Посебан угођај присутним посетиоцима и учесницима Друге ликовне колоније су приредили професори и полазници Летње оперске школе ,,Дивчибаре 2017“ која је трајала истовремено са сликарском колонијом. Они су својим наступима програмског карактера на тераси хотела ,,Хеба“ омогућили присутнима да уживају у вечерима српских соло песама, руских соло песама и романси, оперских арија и популарних мелодија.

Организатор ,,Ди феста“, ,,Студио М“ из Ваљева, уз подршку Града Ваљева, по други пут организује ликовну колонију.  Медијски пријатељи ,, Ди феста“ су ТВ ,,Канал 9“ из Новог Сада, РТВ Шабац, ТВ Шумадија из Аранђеловца, ТВ Голија из Ивањице и Радио Ваљево.

Слике учесника Друге ликовне колоније на Дивчибарама ће бити изложене до 30. јула 2017. године у хотелу ,,Хеба“ на Дивчибарама, а организатори планирају да на јесен ове слике представе у још три града.

У центру Дивчибара ће 30. јула ове године, у оквиру ,,Ди феста“, бити организован и забавно-рекреативни програм под називом ,,Наше Дивчибаре“.