Познати кардиолог у посети Ваљеву

Почетак » Познати кардиолог у посети Ваљеву » Вести » Познати кардиолог у посети Ваљеву

Један од најпознатијих интервентних кардиолога у свету, проф. др Георгиос Сианос, данас је урадио две интервенције у ангиосали Здравственог центра Ваљево, које су директно могли да посматрају учесници интернационалног конгреса интервентних кардиолога „Basics“, који се одржава у Београду, као и лекари ваљевске болнице, уз дикусију са еминентним стручњаком. У питању су била два пацијента из околине Уба, 73-огодишњи мушкарац и 42-огодишња жена, који су имали хроничне тоталне оклузије, односно хронично запушене крвне судове, које је професор Сианос успешно решио.
 
Интервенције је радио са проф. др Миланом Недељковићем из Клиничког центра Србије (КЦС), који је иначе и координатор рада у ангиосали ЗЦ Ваљево, др Јеленом Костић и тимом из КЦС, као и са колегама из Ваљева, на челу са др Иреном Матић.
 
– Доктор Сианос је један од тројице тренутно најбољих интервентних кардиолога у свету и он је инструктор за целу југоисточну Европу онога што смо данас овде видели и радили. Сианос је човек који је од дванаест случајева који се раде на конгресу “Басицс” отворио свих дванаест, значи, случајева где су артерије биле запушене. Он има скоро 95 одсто успеха у отварању крвих судова, тако да, са тог становишта, његов долазак у овај центар, у Ваљево које има мање од 100 хиљада становника, показује само ваш успех који је он препознао. Овај долазак његов је почетак још веће сарадње што се тиче укључивања овог Здравственог центра у трендове светске интервентне кардиологије, а њему је била велика жеља да види Ваљево јер је о њему доста чуо, тако да је с великим поносом овде дошао – казао је проф. др Милан Недељковић.
 
– Хвала вам на гостопримству, велико ми је задовољство што сам овде и захваљујем се професору Недељковићу што ме је довео, у Београд више пута и први пут овде, јер ми је велика част и задовољство што се увек враћам у Србију, а као Грк се осећам веома блиско са вама. Честитам вам што сте оформили ову салу за катетеризацију, мислим да ћете имати доста успеха и сигуран сам да ћете омогућити добре услуге вашим корисницима. Шта могу више да кажем, осим да се још једном захвалим и да се надам да ћемо се поново видети овде – казао је проф. др Георгиос Сианос, приликом обраћања колегама у Ваљеву и новинарима, уз захвалност професору Недељковићу што га је сврстао међу три најбоља интервентна кардиолога, јер је, како је рекао, доста добрих интевревнтних кардиолога, али бити у врху је посебна привилегија.
 
Проф. др Георгиос Сианос је рекао да је сала за катетеризацију место за лечење акутног коронарног синдрома и акутног инфаркта миокарда, а хроничне тоталне оклузије су нешто што је врх у тој области и изразио наду да ће и његове колеге у Ваљеву то временом успешно обављати, уз обећање да ће овде поново врло радо доћи.
 
– Ја желим да се захвалим колеги за могућност која је пружена стручној јавности Ваљева и пацијентима из нашег краја да данас овде заиста у једном тренутку буде спој врхунског знања, умећа и посвећености. Мене фасцинира рад доктора Сианоса и то је оно што је врх у овом пољу, то су најкомпликованије лезије, најкомпликованији случајеви, хроничне тоталне оклузије, односно срчани крвни судови који су дуго затворени и које је јако тешко проћи, а камоли отворити на начин на који то ради професор Сианос. Ово је за нас велика ствар и прилика да учимо од врхунског мајстора. Од самог почетка рада ангиосале ми смо се одлучили за 24-орочасовно покривање акутног инфаркта миокарда, зато што сматрамо да су то пацијенти којима ова сала може на најадекватнији начин да помогне. Ми смо урадили 291 коронарографију, за нешто мање од седамдесетак радних дана, од тога је било око 150 корорнарних интервенција са пласирањем стента, међу којима и 57 акутних инфаркта, који су збринути на начин који се ради у свету – казала је др Ирена Матић, шеф ангиосале.
 
Уваженог госта је у име града Ваљева поздравио градоначелник Зоран Јаковљевић и нагласио да град подржава увођење оваквих услуга у корист наших суграђана. Проф. др Георгиос Сианос је разговарао са управом Здравственог центра, на челу са директором прим. др Илијом Триковићем, управницом болнице др Мирјаном Ћеранић, као и колегама који су посматрали интервенције, директно у сали “Др Јован Мијушковић”. Др Јован Балиновац, шеф Кардиологије, рекао је да је велика част и признање за ову установу укључење у конгрес интервентних кардиолога „Басицс“, који је окупио најпознатије светске стручњаке из ове области. Око 300 учесника у београдском хотелу „М“ од 9. априла имало је могућност да директно прати комплексне интервенције из сала за катетеризацију Клиничког центра Србије, Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, КБЦ „Бежанијска Коса“, КБЦ „Звездара“, ВМА, а данас и ЗЦ Ваљево.
 
ЗЦ Ваљево
 

Leave a Comment