Позоришни фестивал Абро фест од 22. до 30. септембра у Ваљеву

Почетак » Позоришни фестивал Абро фест од 22. до 30. септембра у Ваљеву » Актуелно » Позоришни фестивал Абро фест од 22. до 30. септембра у Ваљеву

Позоришни фестивал Абро фест  ове године се одржава од 22. до 30. септембра у Центру за културу Ваљева, најављено је на данашњој конференцији за новинаре Савета ове сталне градске манифестације. Председник Савета Абро феста Александар Ранковић најавио је ову манифестацију и подсетио на то да је овај фестивал са респектабилном традицијом.

„Први Абро фест одржан је 1985. године и одржаван је у континуитету четири наредне године, а онда је направљена пауза све до 2009. године. Од тада па до овог дванаестог по реду одржава се  сваке године. Овогодишњи Абро фест трајаће од петка 22. септембра до недеље 30. септембра. У односу на прошлу годину Град Ваљево је направио искорак и одвојио из буџета 650 хиљада динара, тридесет процената више у односу на прошлу годину. Такође желим да се захвалим Ваљевској пивари и њеном директору Саши Рајевцу на издвојеној суми од 300 хиљада динара “, изјавио је Ранковић.

Улогу уметничког директора на овогодишњем фестивалу преузео је познати глумац Зоран Ћосић.

„Захваљујем се на поверењу људима који су ме предложили и  подржали у мојој одлуци да се појавим у овој улози као део Абро феста. Претходних година, 3-4 сезоне учествовао сам у улози која ми је најпријатнија и улога у којој се најбоље осећам, а то је у улози глумца. Абро фест је током протеклих година из сезоне у сезону правио неку физиономију, некакав концепт који се показао као добар и занимљив. Све што се установило као добро , не треба мењати, а то је пре свега сарадња са академијама уметности из Новог Сада и Београда. Сарадња са академијама је потпуно логична јер деценијама су обе преплављене ваљевским студентима.  Абро фест  заправо свих ових година почива на Абрашевићу, без Абрашевића не бих имало никаквог смисла“, рекао је Зоран Ћосић.

Мирослав Трифуновић Ћиша творац саме приче фестивала захвалио се медијима, јер како је рекао „да није медијске пажње позориште би се заборавило, а захваљујући писаним и снимљеним прилозима имамо прилике да пратимо позориште у Ваљеву које деценијама истрајава на занимљив и леп начин.“

„За позориште је битан добро организован тим  што је и сада случај, поред подршке Града имамо подршку Центра за културу и  домаћина Абрашевића. Апелујем на грађане да дођу у позориште и то из два разлога, први је извођење представе Маратонци трче почасни круг, а други су представе младих студената са академија, представа Деца и Два мириса руже“, најавио је Трифуновић.

Цена карата за представе на овогодишњем Абро фесту износиће 250 динара по представи, а комплет карата за  четири представе 700 динара.

ПРОГРАМ 12. АБРО ФЕСТА

22. септембар- Маратонци трче почасни круг – „Абрашевић“ Ваљево
24. септембар- Деца – Академија уметности Нови Сад
26. септембар- Каскадер- „Абрашевић“ Ваљево
27. септембар- Два мириса руже- Факултет драмских уметности Београд
29. и 30. септембар-Буре барута – „Абрашевић“ Ваљево