Предаја црквених књига и отварање контакт-центра

Почетак » Предаја црквених књига и отварање контакт-центра » Вести » Предаја црквених књига и отварање контакт-центра
У модернизацији услуга које Градске управе пружају грађанима, Ваљево је корак даље у односу на многе друге локалне самоуправе у Србији. О томе сведоче бројни успешно реализовани пројекти које је у протеклом периоду финансирало Министартво за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу и Град сопственим средствима. У питању су послови од изузетне важности за дугорочно унапређење услуга које грађани свакодневно користе и који одражавају спремност једне локалне самоуправе да следи савремене европске трендове.
 
То је, између осталог, оценио и министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић боравећи  у Ваљеву. Он је овом приликом, у присуству представника Православне и Римокатоличке цркве обавио свечану предају предметних матичних књига и отворио нови контакт-центар Града.
 
„Ваљево је први град у Србији који је урадио један огроман посао, а то је скенирање, дигитализацију, заштиту и коричење црквених књига, од којих најстарија датира чак из деветнаестог века, а ми данас  након шест деценија, обављамо свечану примопредају ових књига црквеним заједницама и то је историјска ствар“, рекао је министар Марковић у Ваљеву. „Што се тиче новоотвореног контакт-центра, он ће унапредити комуникацију на релацији Управа-грађани, а за све пројекте које је Ваљево предложило, министарство је у протеклом периоду дало подршку и тако ће бити и убудуће“, нагласио је министар Марковић.
 
„Ваљево је, на основу резултата постигнутим у оквиру модернизације услуга Градских управа,  у протеклим годинама успело да стигне у сам врх локалних администрација у Србији. Веома је значај посао који смо урадили умрежавањем матичних књига и то желим посебно да истакнем, јер сада,  уколико вам је потребан извод, није потребно да  овај документ подигнете искључиво у граду где сте рођени, већ то можете учинити и уколико се затекнете у Београду на пример. Осим тога, радимо и на увођењу бирачког списка у јединствену базу података и ја очекујем да ће и тај посао ускоро бити завршен и то након више од двадесет година“, рекао је министар Марковић оценивши да ће електронска управа ускоро постати стварност у Србији.
 
Да ће Ваљево бити међу првим градовима у Србији које ће увести електронску управу најавио је и градоначелник Зоран Јаковљевић. „Сва средства која је Град добио од ресорног министартва од игара на срећу, искоришћена су за унапређење и модернизацију услуга Градских управа. Уредили смо  Шалтер салу, увели системе редова, умрежени смо са другим градовима са матичним књигама, а за увођење нове услуге-контакт центра од ресорног министарства добили смо 1,6 милиона динара од игара на срећу“, рекао је градоначелник и додао да је скенирано више од 190 црквених књига и да је словеначка компанија „Горење“ донирала средства за набавку специјалног папира за овај велики посао.  

Leave a Comment