Предавање за пољопривреднике

Почетак » Предавање за пољопривреднике » Актуелно » Предавање за пољопривреднике

 

Град Ваљево и Пољопривредна саветодавна стручна служба Ваљево (ПССС) организовали су данас у Великој сали Скупштине града предавање за пољопривредне произвођаче.

О новим сазнањима, потребама и могућностима газдовања и искоришћавања природних ресурса у производњи квалитетне кабасте хране говорили су др Зоран Лугић, из Института за крмна биља Крушевац, стручњаци ПССС Ваљево Светлана Јеринић, Весна Јанковић и Светислав Марковић и представници града Ваљева- члан Градског већа Никола Радојичић и Бојан Бошковић, директор ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“.

Члан Градског већа Никола Радојичић је рекао да је ово предавање посвећено методама за побољшање земљишта.

„Ова метода је предвиђена Програмом Ваљева за подстицај пољопривреде и руралног развоја. Ово је само једно од предавања које ћемо организовати до маја месеца. Након тога, настављамо практичне обуке које ћемо на терену спроводити у сарадњи са ПССС Ваљево.

Данас најављујемо и Сајам воћарства који ће се одржати у Ваљеву 17. и 18. марта у Пољопривредној школи. Тада ће почети вежбе воћарске производње, а касније и ратарске и сточарске производње“, рекао је Никола Радојичић.

Он је истакао да се планира израда карте реонизације пољопривредне производње ваљевског краја, која би требало да буде окончана до јуна. Овим ће струка показати које сорте воћа могу успевати у одређеним реонима града Ваљева. На основу тога ће се делити субвенције. Планиран је и развој мера за побољшање земљишта, тзв. Н-мин метода, најавио је Никоал Радојичић и додао:

„Планови су да се уради и Студија заједно са Министарством пољопривреде и заштите животне средине у вези наводњавања земљишта на територији Ваљева. Град Ваљево са средствима подржава пољопривредне произвођаче и финансира сто посто Н-мин методу“, рекао је данас Радојичић.

Светлана Јеринић, дипл.инжењер ПССС Ваљево је рекла да је Н-мин метода једина метода која поуздано одређује садржај лако приступачног азота у земљишту.

„Све досадашње методе које су се радиле на нашем подручју, одређивале су укупан азот у земљишту. У свету је пољопривредна производња и прихрана стрмних жита незамислива без претходно урађене Н-мин методе. Значај ове методе је и и из аспекта заштита животне средине, јер нитрати који се путем ђубрива уносе у земљиште, лако су покретни, испирају се у дубље слојеве земљишта и тиме загађују површинске водотокове и подземне воде, што је штетно за људе и животиње.

Град Ваљево је препознао значај ове мере и у 2017. години у сарадњи са ПССС Ваљево предвидели смо да се уради 200 узорака за Н-мин методу са парцела на којима су засејана стрмна жита“, рекла је Светлана Јеринић.

Др Зоран Лугић из Института за крмно биље Крушевац је рекао да је 2016. године реализован пројекат, подржан од стране надлежног министарства, а који се односио на испитивање плодности земљишта и садржаја тешких метала у земљишту на територији града Ваљева и у још три општине.

„У поређењу са другим деловима Србије, фармери са територије Ваљева су јако добри. Ипак, постоје фактори због којих се наши природни ресурси, а пре свега пољопривредно земљиште не користе на најбољи начин. Највећи ограничавајући фактор је повећана киселост земљишта, која изазива недостатак фосфора и других хранљивих материја. Ми смо на лицу места показивали како треба извршити калцификацију земљишта, како би се смањила киселост. Тиме се поправља квалитет и структура земљишта, чиме се повећава лепеза крмних биљака које се могу гајити“, рекао је др Зоран Лугић.