Предлог штрајкачима „Градца“

Почетак » Предлог штрајкачима „Градца“ » Вести » Предлог штрајкачима „Градца“

Помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић данас ће запосленима у Фабрици вијака „Градац“ саопштити понуду већинског власника Фабрике, Душана Секулића, који је преко свог адвоката предложио низ мера и још једном позвати раднике да обуставе штрајк глађу и протесте. Кабинет министра за рад и социјалну политику Расима Љајића јуче је контактирао са правним заступником власника Фабрике вијака „Градац“, како би се пронашло решење за вишедневни штрајк радника у овој фабрици и ови предлози су резултат тих разговора.

Један од закључака, донетих након састанка помоћника градоначелника Радивоја Милутиновића и представника синдиката ваљевских приватизованих фирми са минстром Расимом Љајићем, директором Агенције за приватизацију, саветником премијера и помоћником министра за економију и регионални развој, који је у четвртак одржан у Београду, био је и да републичке установе што хитније провере наводе радника и контактирају власника..
 
Већински власник је предложио исплату две зараде свим запосленима наредне недеље, уз услов да се деблокира предузеће од понедељка. Током јуна и јула месеца, већински власник се обавезао да ће приоритет имати исплате запосленима, од прихода остварених производњом. Биће исплаћено шест плата у висини минималних зарада и неплаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у наредна два и по месеца, у оквиру планиране реорганизације.Трајно ће се решити проблем у функционисању предузећа, санирати дугови предузећа у наредна два и по месеца, у оквиру планиране реорганизације.
 
У допису пише и да ће већински власник настојати да одржи максималну упосленост радника, у складу са тржишним условима. Евентуални проблем технолошких вишкова решаваће се у складу са законом и уз пртходно учешће синдиката. Већински власник је предложио и помоћ државе у наплати потраживања од државних предузећа.
 
Локална самоуправа је у протеклом периоду уложила велики напор да посредује између радника, власника приватизованих фирми и надлежних републичких институција, како би се превазишли дугогодишњи проблеми у ваљевској привреди, од почетка приватизације.
 

 

Leave a Comment