Предложен нови грб Ваљева

Почетак » Предложен нови грб Ваљева » Вести » Предложен нови грб Ваљева

Градско веће разматрало је на данашњој седници извештај Комисије за корпоративни идентитет града са  предлогом о утврђивању будућег грба Ваљева. Комисија је добила 20 предлога пристиглих на јавном конкурсу, а стручни жири је изабрао један, који је уједно и предлог Градског већа да буде нови грб града.
Председник Комисије Владимир Кривошејев каже да је приликом избора било неопходно усагласити два основна хералдичка принципа, ликовност и симболику. Стручни жири у којем су, поред представника Ваљева, били и стручњаци за историју уметности Филозофског факултета, Историјског института Српске академије наука и уметности и Института за урбанизам и архитектуру Србије, оценио је да код свих 20 пристиглих радова има одређених мањкавости, како у симболици, тако и у ликовности. Ипак, одлучено је да се јавни конкурс не поништава, него да жири оцењује пристигле радове, објаснио је Кривошејев.Члан Градског већа Душан Арсенић је истакао да је веома важно да пре усвајања коначне одлуке о предлогу грба, Веће од грађана добије повратне информације шта мисле о предложеном изгледу грба. Грађани Ваљева имаће прилику да и остале радове виде на изложби у холу Градске куће, а њихове фотографије биће доступне  и на градском сајту.
У наставку седнице Градског већа разматран је Програм рада Народног музеја Ваљево. Заменик градоначелника Станко Терзић истакао је да ваљевски музеј на прави начин афирмише град захваљујући ентузијазму директора и запослених и да успешност њиховог рада заслужује подршку градских структура. Истовремено, он је указао да не стоји констатација наведена у програму рада Народног музеја да је направљена материјална грешка у изради буџета ове установе. Због тога, Веће је усвојило закључак да се одложи усвајање програма рада ове установе, док Народни музеј и његов Управни одбор не ураде нови програм рада у складу са постојећом методологијом.
Усвојен је и програм рада Завода за заштиту споменика културе, а на предлог члана Већа Душана Арсенића, Градска влада је прихватила и два закључка: да Завод за заштиту споменика културе, Градска управа и Полицијска управа Ваљево заједнички приступе решавању проблема саобраћаја у Тешњару, као и да Завод, Градска управа и Видрак предузму интензивнију бригу о споменицима културе и уклањању графита са значајних објеката у граду.
Модерна галерија Ваљево у овој години планира три значајне изложбе, рекао је директор Душан Јовановић и истакао да је подухват који захтева највећа средства, изложба слика Леонида Шејке. Директор је указао на проблем сарадње са Музејом савремене уметности у Београду и нагласио да је највећи број слика обезбеђен из приватних колекција. Чланови Већа су, прихватајући предложени програм рада Модерне галерије, усвојили и закључак да се Градска управа дописом обрати Министарству културе, укаже на постојећи проблем и на тај начин обезбеди слике потребне за ову велику изложбу.
У наставку седнице дата је сагласност на програме рада Интернационалног уметничког студија ’’Радован Трнавац Мића’’, Центра за социјални рад и Предшколске установе ’’Милица Ножица’’ .
Градско веће је на данашњој седници утврдило предлог закључка о прихватању учешћа Града Ваљева у Програму за планирање и реаговање у кризним ситуацијама и јачање економске ситуације ’’ Америчке агенције за међународни развој’’. Град Ваљево, као извршни партнер Америчке агенције за међународни развој ће кроз програм сарађивати на развоју капацитета координатора Канцеларије за младе у области предузетништва и на спровођењу различитих програма намењених младима на локалном нивоу.
Усвојени предлози биће прослеђени Скупштини града на разматрање.

Leave a Comment