Председница Владе Ана Брнабић данас у Ваљеву

Почетак » Председница Владе Ана Брнабић данас у Ваљеву » Актуелно » Председница Владе Ана Брнабић данас у Ваљеву

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је данас Ваљево. Она је са градоначелником Ваљева др Слободаном Гвозденовићем обишла завршени кеј на реци Колубари, на уласку у Ваљево, који је реконструисан након мајских полава 2014. године. Кеј и корито реке Колубаре су потпуно реконструисани уз подршку Владе Јапана. Потом је обишла радове на реконструкцији и изградњи заштитних објеката на кеју Колубаре, уз подршку Европске уније, преко пројеката Аустријске развојне државне агенције (АДА).

„Желим да се захвалим премијерки на посети Ваљеву и ја се надам да се она осећа овде као код своје куће, што ми је рекла док смо разговарали. Не треба да трошим речи шта све ово значи за Град око уређења тока реке Колубаре и каква је ситуација била 2014. године после великих поплава. Захваљујем се и јапанској Влади која је дала велику донацију, где је рекоструисан ток реке Колубаре испод силоса и Евrопској унији, која је одвојила значајна средства од 4,2 милиона евра за реконструкцију тока река Колубаре и Јабланице“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Председница Владе Ана Брнабић је рекла да је желела да дође у Ваљево и да обиђе радове на санацији реке Колубаре, како би скренула пажњу на то да се не прича само о проблемима, већ и када се ти проблеми реше:

„Некако добре вести остану по страни и нико не прича о њима. Цео регион је ове године био поново суочен са доста јакима поплавама, осим Србије. Србија је ове године показала да је много безбеднија и много заштићенија него што смо икада били.  Хтела сам као председница Владе да скренем пажњу на нешто што смо од 2014. године сви заједно одлично урадили, а има још много посла пред нама, да Србија буде што безбеднији од поплава, али ова година је била велики тест који смо ми прошли. Хоћу да се захвалим свима у Републици Србији, свим тимовима у Влади и локалним самоуправама, али и грађанима, који су издвојили средства кроз своје порезе, да заједно, системски приступимо решавању проблема. Важно је да нам ово да нови елан и настављамо системски да радимо на санацији од поплава. Зато што је превенција кључ успеха! Све што не урадимо кроз превенцију и све што не инвестирамо кроз превенцију, платићемо најмање седам пута више, уколико дође до поплава. Оно што је такође важно да нагласим и да је 2014. године владе Републике Србије у сарадњи са својим међународним партнерима и донаторима у ове радове уложила преко пола милијарде евра, као и нажалост у обнову од штете које смо имали у поплавама.  Највећи део ових ресурса је из буџета Републике Србије, а  са друге стране велики део је такође и од донатора. Видели смо на првом пројекту који смо данас обишли, да је то део јапанске донације, а овај пројекат је део подршке Европске уније. За грађане Републике Србије такође важно је знати да је Европска унија највећи донатор у одбрани од поплава са неких 162 милиона евра. Овај пројекат је вредан око три милиона евра из ИПА пројекта.Данас, на Дан Европе, желим да покажем да је и ово још један одличан и прави пример партнерства ЕУ и Србије.  Стварно се захваљујем свим људима и желим да покажем да као Србија  можемо да радимо системски и плански и онда то изгледа овако“, истакла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Директор Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе“ Горан Пузовић је рекао да су Србију од 2014. до 2017. године погодила три велика поплавна таласа, која су оставила немерљиве последице и однела неколико живота.

„Заустављен је привредни развој, стали смо. Држава је препознала тај проблем и Влада Републике Србије је још у току поплава, преко Канцеларије за јавна улагања, кренула у озбиљна улагања и реконструкцију свих оштећених водопривредних објеката.  У претходне три године иза себе имамо завршених 410 градилишта у 101 општини. Дакле, није било општине која није имала последице од поплава, да Влада Србије није уложила паре и да ми нисмо тамо подигли степен безбедности. Паралелно са овим делом који се односио на санацију, радили смо и на развојним пројектима и из кредита Светске банке је завршено шест пројеката. Из ИПА 2014. године у току су радови на четири локације. Једна од тих локације је ова на којој се данас налазимо. Град Ваљево ће бити један од градова у Србији који ће након завршетка ових радова бити потпуно заштићен од великих вода Колубаре и њених притока. Очекујемо да до априла следеће године сви радови буду завршени и да се Ваљево спусти на Колубару и да кренемо са развојем свих оних других садржаја који ће Ваљевцима учинити живот поред Колубаре лепшим. Који су ефекти свих ових улагања? Смањили смо ризика од поплава, данас се у Србији живи безбедније. Навешћу неколико примера – Лучане који су били синоним за поплаве, данас смо изградили један објекат који штити Лучане.  Алексинац више није вест да је поплављен, радимо и на другим деловима. С друге стране омогућујемо озбиљан развој комплетне привреде Републике Србије.  У времену који долази први циљ нам је развој техничке документације и омогућавање новог инвестиционог циклуса који долази и доношење планских аката у свим локалним самоуправама, како бисмо могли да приступимо грађењу. Поплаве су природне појаве којих је било, има и биће. Наш основни задатак на коме радимо је да тај ризик сведемо на разумну меру, а то можемо једино даљим радом и даљим улагањима“, рекао је Горан Пузовић данас у Ваљеву, где је уз Марка Благојевића, директора Канцеларије за јавна улагања Владе Србије и представника Аустријске државне развојне агенције, боравио у оквиру посете председнице Владе Ане Брнабић.