Представљање књиге Зорана Радовановића „Срби на Корзици“

Почетак » Представљање књиге Зорана Радовановића „Срби на Корзици“ » Данас у граду » Представљање књиге Зорана Радовановића „Срби на Корзици“
Имамо посебно задовољство да Вас позовемо да у четвртак, 12. маја 2016. године, у 19 часова, у галерији Народног музеја ваљево присуствује представљању књиге Зорана Радовановића: СРБИ НА КОРЗИЦИ.
Књига је објављена у оквиру едиције РТС и Прометеја: Србија 1914-1918.О КЊИЗИ
У години када се обележава 100година од Великог рата пред читаоцима нашла се публикација о догађајима који су обележили страдање становништва Србије и борбу за васкрс српског народа.Општи је утисак да је аутор успео да саопшти до сада непознате чињенице о боравку српског становништва на острву Корзици у Француској.

Рукопис обухвата око 180 куцаних страница. Подељен је на осам поглавља. Општи део обухвата основне напомене о улози Србије у Великом рату, као и преглед догађаја који су уследили током повлачења војске и народа на Крф. У прва два поглавља дати су општи, додуше већ познати подаци о Великом рату, али треба разумети жељу аутора да се на једном месту, ако ништа друго, подсети и направи увод у догађаје који су утицали на стварање нове географске и политичке карте света.У овом делу дати су записи ратних дневника учесника албанске голготе са Корзике о настанку песме „Креће се лађа Француска“. Наставља се са поглављем ратног дневника Ивана Ж. Ђерића и потресним причама о нади и животу далеко од родног краја.

Може се рећи да је презентација изложене материје учињена у складу са стандардима писања ове врсте историографске литературе. Наиме, то се најбоље може видети у делу који се односи на четврто поглавље под насловом„Орлови рано лете“ где се налазе текстови о школовању деце и све оно што је пратило боравак деце на овом француском острву.

Посебан део представља поглавље о раду свештеника Јакова Чупића. Управо он је израдио списак рођених, венчаних и умрлих лица Срба-избеглица 1916. и 1917. и 1918. године на Корзици у Француској.