Представљен Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању

Почетак » Представљен Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању » Актуелно » Представљен Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању

Синоћ је у Ваљевској гимназији представљена књига Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању, аутора проф. др Миленка Кундачине и мр Мирјане Пајић. Публикацији Лексикона су присуствовали и просветни радници, односно ствараоци чије се биографије налазе у Лексикону. Присутне је поздравио члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић.„Велико ми је задовољство што у граду Ваљеву имамо прилику да промовишемо нешто јако значајно. У овом случају ради се о стваралаштву просветних радника. Овде у Лексикону се налази хиљаду аутора, пре свега желим да честитам ауоторима Лексикона који су вредно радили пуне четири године, заиста им се дивим и честитам им на огромном успеху. Обједињено је много тога и рекао бих да ће овај Лексикон тек добити на значају и да ће он бити копча између многих стваралаца“, рекао је у обраћању Дејан Богојевић.У Лексикону има негде око 6о стваралаца из Ваљева и околине, а идеја за писање Лексикона настала је пре четири године. На јавни позив се пријавило 1220 стваралаца, од којих је редакција изабрала 1000.

„Идејни пројекат чији сам ја аутор и колегиница мр Мирјана Пајић је понуђена издавачкој кући „Клет“ и прихваћен је у реализацији. На јавни позив се пријавило 1220 стваралаца, од којих је редакција изабрала 1000 и њихове биографије представила у Лексикону. Вечерас овде није само представљање публикације, већ и представљање стваралаштва тих 1000 стваралаца. Заиста су били огромни напори да се пројекат реализује за четири године, што сама чињеница говори да је у Лексикону 220 доктора наука који раде у основним и средњим школама, да је ту једна трећина магистара који имају научна звања, једна трећина наставника са звањем у образовању, аутори уџбеника, ствараоци књижевости, ликовној, позоришној уметности, спорту и остали облици стваралаца. Оваква публикација се појављује први пут и ово је подстицај за неке млађе, да и они стварају. По јединственим критеријумима су се уређивали биографски и библиографски подаци и тако су уједначене биографије без икаквих субјективних додатака и атрибута. Постојало је 12 критеријума, а захваћене су све делатности, односно сва подручја стручног рада наставника у основним и средњим школама  и предшколским установама, тако да су биле широке могућности и јављања на јавни позив као и аплицирања“, нагласио је аутор књиге проф. др Миленко Кундачина.Лексикон стваралаца је по речима мр Мирјане Пајић велико остварење и велико дело, због тога што се писало о хиљаду људи о којима се иначе не пише.„Дакле ради се о људима који раде у вртићима, основним и средњим школама. Извукли смо чињенице о њиховом стваралаштву и њиховом професионалном ангажовању. Веома сам срећна што сам данас у Ваљеву. Ту је и проф. Воја Андрић, један о стваралаца чија је биографија прилично обимна и могу да кажем да смо његову биографију најдуже скраћивали. Лексикон смо радили четири године, то не само да је дуго трајало, то је и скупо. Задовољни смо што коначно можемо да га представимо широм Србије“, рекла је мр Мирјана Пајић, аутор књиге.