Представљен Програм развоја спорта Ваљева

Почетак » Представљен Програм развоја спорта Ваљева » Вести » Представљен Програм развоја спорта Ваљева
Програм развоја спорта града Ваљева за период 2016-2020 година је представљен данас медијима, а у среду, 10. фебруара у Великој сали Скупштине града, са почетком у 18 часова биће одржана јавна расправа. Ово ће бити прилика да шира јавност у Ваљеву да своје предлоге на припремљени документ који је урадила Радна група коју је именовао градоначелник Ваљева, а на чијем је челу др Војислав Андрић, директор Ваљевске гимназије, некадашњи спортиста и министар омладине и спорта.
 
Период од 2016-2020. године је изабран, јер обухвата један олимпијски циклус. Овај четворогодишњи период је и могућност да након изборног циклуса буде анализирано шта је локална самоуправа урадила за четири године у области спорта.
 
„Најважнији део овог документа је Акциони план за реализацију програма по стратешким областима. Ту су области деца и омладина-школски спорт, рекреација и „спорт за све“, спортска инфраструктура, развој и унапређење врхунског спорта, спортски стручњаци и стручњаци у спорту, спречавање насиља у спорту, антидопинг и спортска медицина и финансирање спорта“, побројао је најважније области Програма развоја спорта у Ваљеву др Војислав Андрић, председник Радне групе за израду Програма и додао:
 
„Ово је документ који има ширину и представља први документ, када је у питању спорт, који описује све наше спортске проблеме у Ваљеву и даје предлоге за њихово решење. Овај документ неће решити ниједан проблем, ако не будемо радили на томе. Описано је шта би све требало радити до 2020. године како би стање спорта у Ваљеву било боље него што је данас. Дефинисани су приоритети и програм је усклађен са Законом о спорту и Стратегијом о развоју спорта Републике Србије“, констатовао је Андрић.
 
Он је истакао да су развој школског спорта деце и омладине као и рекреација грађана, најважније области Програма, јер је то и стратегија Републике Србије, али и реална потреба и приоритет града Ваљева.
 
„Програм предвиђа и извесне помаке у такмичарском спорту, јер наша анализа показује да ми у граду скоро и немамо врхунски спорт. Врхунски спорт представља област категорисаних спортиста, који испуњавају услове према одређеним критеријумима Министарства спорта иСтратегије. И у овој области нам предстоје активности које се односе, пре свега, на укрупњавање спортских клубова у одређеним спортским дисциплинама. Фаворизоваће се партнерство, тамо где се клубови, родитељи, школе, привреда и сви други удружују око неког спортског пројекта. Закон о спорту који је у процедури доношења наговештава да ће за школски спорт морати да се издвоји око 15 % укупног буџета за спорт локалне самоуправе“, рекао је Војислав Андрић.
 
Секретар Спортског савеза Ваљева Радомир Симић је истакао да ће у наредне четири године циљ бити стварање услова да би у наредном периоду могли да рачунамо на унапређење врхунског спорта.
 
„То је пре свега везано за стварање услова за прављење најквалитетнијих могућих селекција у млађим категоријама, што је опет повезано са развојем школског спорта. То подразумева унапређење инфраструктуре, која није лоша када је у питању школски спорт, али је изузетно лоша за врхунски спорт. Други проблем је задржавање спортиста у нашем граду, јер Ваљево није универзитетски град, па већина спортиста одлази из Ваљева на даље школовање. Потребна је и сарадња клубова са школама и унапређење њиховог рада са млађим категоријама. То подразумева и утврђивање хијерархије и ангажовање најквалитетнијих спортских стручњака у граду Ваљеву, са чиме ми и други градови имамо проблем. Очекујем да ће нови Закон о спорту дефинисати ко може да ради са децом у спорту“, истакао је Радомир Симић.
 
Након јавне расправе која ће се одржати у среду, 10. фебруара у Великој сали Скупштине града Ваљева, са почетком у 18 часова, којој могу присуствовати сви заинтересовани грађани, предстоји изјашњавање одборника Скупштине града о овом програму.
 

Нацрт Програма развоја спорта 2016-2020. године можете преузети овде

 

 

Leave a Comment