Представљен сајт privreda.valjevo.rs

Почетак » Представљен сајт privreda.valjevo.rs » Вести » Представљен сајт privreda.valjevo.rs
Сајт града Ваљева privreda.valjevo.rs, данас промовисан у Градској управи, намењен је као сервис и подршка постојећој привреди и предузетницима, али и промоцији инвестиционих потенцијала града Ваљева и привлачењу инвеститора. 
 
Ненад Бранковић, начелник Одељења за локални развој и привреду је рекао да сајт промовише привредне, пољопривредне, туристичке и друге потенцијале и вредности нашег града. 
 
„Исто тако, сајт има и информативну и едукативну функцију и грађанима може дати веома корисне информације о граду, о раду Градске управе, сервисима које пружају градске службе а везано за локални развој, привреду, комуналне послове и урбанизам“, рекао је Бранковић.
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач је појаснио да је сајт један од елемата укупних активности које се чине на промоцији понуде инвеститорима на територији нашег града. „Круна активности ће бити успостављена комуникација са привредним субјектима, направљен трговински споразум изграђени објекти, запослени људи и уплаћен порез у фонд зарада“, нагласио је Ковач.
 
Александар Вујић Суботић, начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове каже да је ово још једна од мера коју град Ваљево оперативно спроводи с циљем што боље информисаности како инвеститора, тако и свих заинтересованих лица за привредне, туристичке и друге потенцијале нашег краја.
 
САДРЖАЈ САЈТА
 
На сајту се поред Индустријске зоне „Стефил“, и других зона и локација опредељених за инвестирање, може пронаћи и база приватних инвестиционих локација које се такође могу понудити за развој привредних делатности и улагање у град Ваљево. Сви заинтересовани власници који желе да своје парцеле или објекте понуде на продају или дају у закуп заинтересованим домаћим и страним инвеститорима, могу се уписати у базу приватних локација на нашем сајту. 
 
Позивају се заинтересовани власници приватних парцела и локација да се јаве Одељењу за локални развој, привреду и комуналне послове како би се њихове парцеле и објекти нађу у бази приватних локација
 
Представљена је и привреда града Ваљева, привредне гране и сектори, најважнији увозници и извозници, бизнис база града, као и пољопривреда на подручју града, пољопривредне гране, стратешке опције развоја, структура руралног подручја, подстицаји у пољопривреди које даје град Ваљево.
 
Туристички потенцијали, природне вредности и културно-историјске знаменитости нашег краја, туристички центар Дивчибаре, ваљевске планине, сеоски туризам, смештајни капацитети, најважније манифестације на подручју града обрађене су на овом порталу. Сва  физичка лица и угоститељи заинтересовани за категоризацију угоститељских објеката – кућа, апартмана, соба или сеоских туристичких домаћинстава, путем сајта могу добити све информације и преузети захтеве и документацију која је потребна за категоризацију.
 
У сарадњи са Одељењем за урбанизам, грађевинарство, саобраћај и заштиту животне средине, урађен је информатор за добијање грађевинских дозвола, где је детаљно објашњена процедура и документа која су потребна за добијање одговарајућих решења, потврда, дозвола из поменутог Одељења, а захтеви се могу преузети са сајта.
 
На овом порталу постављена су и најважнија планска и урбанистичка документа града Ваљева, акциони планови и мастер планови, стратегије, упутства и водичи.
 
На сајту можете пратити најновије вести и информације, као и конкурсе које објављују министарства, амбасаде и други домаћи и страни донатори и фондови за које могу конкурисати локалне самоуправе, невладине организације итд. Исто тако, успостављен је сервис календар догађаја, као и преглед и календар најважнијих домаћих и међународних сајмова.
 
Ово је прва фаза у развоју овог сајта који ће се даље ажурирати и унапређивати. У плану је да се убрзо уради и краћа специјализована верзија намењена превасходно инвеститорима, као и превођење те верзије на неколико најважнијих страних језика, пре свега на енглески, немачки, француски, руски и италијански језик.
 
 
ПРИВРЕДНЕ АКТИВНОСТИ
 
Заменик градоначелника Ваљева Жарко Ковач је рекао да је последњих неколико месеци, упркос елементарној непогоди која је резултирала поплавама и клизиштима и која је ометала локални развој и инвестиције, било неколико контаката са различитим страним инвеститорима од потпуно нових у Ваљеву, до већ годинама присутних инвеститора у граду. 
 
„Неки су заинтересовани за изградњу додатних капацитета, као што је „Аустротерм“ који је први инвеститор у Ваљеву. Италијански пословни људи из регије Северне Италије су заинтересовани за трговинске односе. 
 
На последњој седници Скупштине града прецизирани су услови за продају два велика објекта, површине око 10.000 квадратних метара у Индустријској зони бившег „Стефила“. Ускоро ће бити расписан конкурс за продају тих објеката. Радиће се на даљем ширењу те зоне и уређењу комуналне инфраструктуре. Одмах поред ове локације се налази земљиште бише „Јабланице“, која је у поступку приватизације дошла у недефинисану фазу. Сада то преиспитујемо, јер земљиште које је прилично велико, око 12 хектара, нико не користи. Покушаћемо да старе индустријске зоне вратимо у употребу, што није лако и трајаће неко време.
 
Тамо где је већ формирана индустријска зона, а то је на потезу села Белошевац и Мрчић према Мионици, уредићемо комуналну инфраструктуру- раскрсницу Обилазног пута и Сувоборске улице, појачати капацитете водоводне, канализационе и електроенергетске мреже“, саопштио је заменик градоначелника.
 
Он је рекао и да ће Одељење за привреду и развој добити знатно већу улогу у наредном периоду и да ће се у припреми буџета за 2015. годину обезбедити средства преко којих би се подстицао развоја привреде и инвестиција, које су у благом застоју последњих година.
 
Први корак у оперативном решавању и довођењу домаћих и страних инвеститора је измена урбанистичких планова, на којима се ове године интензивно ради, рекао је Александар Вујић Суботић, начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове и додао:
 
„Град Ваљево озбиљно ради на измени и допуни урбанистичких планова који ће олакшати и још више заинтересовати инвеститоре за неке потенцијалне локације. Град Ваљево ће пружити подршку у издавању урбанистичких дозвола, па тако нпр. у сарадњи са градском Дирекцијом мењамо Генерални урбанистички план „Запад“  да би привели намени простор бивше касарне „Кадињача“, за коју је заинтересован МПЦ, који ту планира изградњу тржног центра. То је прилика и да се уреди територија МЗ Брђани“, закључио је Вујић Суботић.
 
 
 

Leave a Comment