Представљена “Чиготица“ – програм за решавање проблема гојазности младих

Почетак » Представљена “Чиготица“ – програм за решавање проблема гојазности младих » Вести » Представљена “Чиготица“ – програм за решавање проблема гојазности младих

 У Специјалној болници “Чигота“ на Златибору већ годину дана се реализује пројекат “Превенција и лечење гојазности код деце и адолесцената Србије“, познат и као ЧИГОТИЦА. Кроз овај програм, који подржавају Министарство здравља Републике Србије, Удружење педијатара Србије, УНИЦЕФ и Светска здравствена организација, до сада је прошло више од 400 деце и постигнути су изузетни резултати. Гојазност код деце и адолесцената попримила је епидемијске размере у свим развијеним земљама, а све више и у Србији. Очување и унапређење здравља деце и адолесцената издвојено је и сврстано међу седам приоритетних области активности за системе здравствене заштите у земљама Европског региона.

Пројекат ’’Чиготица’’ подржао је и град Ваљево и Туристичка агенција ’’Нацонал’’ .
Тим стручњака Специјалне болнице ’’Чигота’’ одржао је данас промоцију пројекта и најавио могућности учешћа ваљевске деце у овом програму. Шеф програма др Снежана Лешовић истакла је да је гојазност код деце велики проблем и указала да постаје све присутнија код малишана. Најчешћи узроци су неправилна исхрана и неактивност. Програм ’’Чиготица’’ нуди уравнотежену исхрану и активности примерене сваком детету посебно у складу са његовим психофизичким способностима и предиспозицијама.
 
Из специјалне болнице ’’Чигота’’ на промоцији су учествовали и мр спорта Јелена Шелкушић, маркетинг менаџер Зоран Ристановић и пр менаџер Ђорђе Ђорђевић. У име Здравственог центра Ваљево и нашег Дома здравља присуствовали су др Бранко Капетановић, др Љуба Алемпијевић, др Весна Стојнић и др Рада Недељковић.

Leave a Comment