Представљена Медијска стратегија

Почетак » Представљена Медијска стратегија » Вести » Представљена Медијска стратегија
Представници Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС), Асоцијације локалних и независних медија, АНЕМ-а и Независног друштва новинара Војводине, говорили су на трибини одржаној у Ваљеву о Медијској стратегији, стратешком документу који је донела Влада Републике Србије и који одређује смернице развоја медија у нашој земљи.
 
Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а говорио је о Медијској стратегији и о томе у ком правцу би требало усмеравати улагање државе Србије у медије. Он је рекао да се ради о европском документу за који су се медији дуго борили, али и да остаје велико питање да ли је добијено то што се тражило. „После годину дана преговора са Владом Србије и ресорним министарствима, ми смо добили документ у коме је већина наших примедби прихваћена. Нисмо хтели да пристанемо на идеју да буду формирани регионални јавни сервиси, јер су се ту појавиле бројне нејасноће као што су: како ће се изабрати ти јавни сервиси, ко ће учествовати на јавним конкурсима, шта ће се десити ако на конкурсу победи приватни емитер, да ли ће се он национализовати, као и најважније питање- из којих ће се извора финансирати јавни регионални сервиси ако се има у виду да и РТС једва убира претплату, јер се број оних који плаћају драстично смањио.  Став наше „медијске коалиције“  био је и да приватизација медија мора да се настави и да тек на тржишту, под истим условима за све, опстану они, који то буду заслужили својим квалитетом“, рекао је овом приликом између осталог Обрадовић.
 
У Србији тренутно постоји 517 електронских и штампаних медија, а процена представника Удружења је да је тај број велики и да их је немогуће финансирати. Оцењено је да ће у наредном периоду само најсналажљивији успети да остану на тржишту и да ће се број медија у Србији ускоро драстично смањити. По препоруци Владе Србије, локалне самоуправе би требало да издвајају 2% из буџета за финансирање локалних медија. У Ваљеву тек предстоји расписивање конкурса за финансирање медија у 2012. години, а прошле године је за ове намене издвојено осам милиона динара.  

О свим овим темама на трибини су, осим Вукашина Обрадовића, говорили и Љиљана Смајловић, председница УНС-а, Светозар Раковић, генерални секретар НУНС-а и други. Овом приликом представљен је и Савет за штампу, као и његова улога на медијској сцени Србије,  о чему је говорила генерални секретар Савета Гордана Новаковић. Велики део времена и пажње на трибини  посвећено је размени искуства и  мишљења са представницима регионалних и локалних медијских кућа из Ваљева. 

 

Leave a Comment