Представљени културни и привредни потенцијали Ваљева

Почетак » Представљени културни и привредни потенцијали Ваљева » Вести » Представљени културни и привредни потенцијали Ваљева

 

Ваљевци су имали запажен наступ у пољском граду Швиднику протекле седмице поводом обележавања Дана Швидника 3. маја. Чланови хора, део оркестра и фолклорног ансабла КУД „Абрашевић“, ваљевски сликари, на позив тамошњег руководства града Швидника, учествовали су у овој великој манифестацији и на најбољи начин представили културне потенцијале Ваљева и Србије. У делегацији из Ваљева били су и Милка Ерић Васиљевић, члан Градског већа, Владимир Кривошејев, директор Народног музеја, Тијана Тодоровић, начелница Одељења за развој, Милена Јовановић, начелница Одељења за финансије и  Милан Матић, директор Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева.
 
„Велико интересовање свих присутних, али и медијску пажњу, привукао је наступ чланова културно-уметничког друштва „Абрашевић“, али и ваљевских сликара који су на отвореном креирали своја нова дела. Осим тога, пољацима смо презентовали и фотографије ваљевског Фото-кино клуба, а Народни музеј је имао своју презентацију“, рекла је на данашњој конференцији за новинаре Милка Ерић Васиљевић, члан Градског већа. „Осим културне баштине, приликом боравка у Швиднику представили смо и привредне потенцијале нашег краја, али и неке карактеристичне производе, које су Пољаци имали прилику да дегустирају, што је такође било веома интересантно тамошњем становништву“, рекла је Ерић Васиљевић.
 
Говорећи о презентацији привредних потенцијала Ваљева приликом боравка у пољском граду Швиднику, Тијана Тодоровић, начелница Одељења за развој, нагласила је да је делегација из Ваљева овом приликом разговарала са саветником градоначелника Швидника задуженог за међународне послове у вези пројеката који промовишу инструмент сарадње земаља чланица ЕУ, земаља које иамју статус кандидата и земаља које претендују да стекну статус кандидата као што је наша земља. „У начелу смо се договорили и добили позитиван одговор да су они заинтересовани за успостављање сарадње на тој врсти пројеката, што је за Ваљево веома значајно. У наредном периоду Одељење за развој ће на томе активно радити, изабраћемо заједничку тему која нам највише одговара и надам се да ћемо и реализовати ове пројекте“, рекла је Тодоровићка.
 
Делегација из Ваљева разговарала је овом приликом и са представницима Аеродрома у Швиднику и на тај начин покренула иницијативу за будућу сарадњу. Тема је била могућност коришћења аеродрома у Дивцима у комерцијалне сврхе, што отвара низ могућности посебно ако се има у виду да се овај аеродром налази близу ваљевске индустријске зоне, али и дргих стратешки важних привредних и других субјеката.
 
Приликом боравка делегације Ваљева на манифестацији од ширег културног и друштвеног значаја у Пољској искоришћена је могућност успостављања ближе сарадње између два пријатељска града у циљу квалитетне реализације планираних пројеката.  

 

Leave a Comment