Представници Фонда за образовање Рома и немачке развојне банке посетили Ваљево

Почетак » Представници Фонда за образовање Рома и немачке развојне банке посетили Ваљево » Вести » Представници Фонда за образовање Рома и немачке развојне банке посетили Ваљево
Пројекат „Образовна инклузија Рома у Ваљеву“ од 2007. до 2010. године је реализован од стране Фонда за образовање Рома (РЕФ), а уз финансијску подршку немачке развојне банке КfW.
Тим поводом представници ове две институције су посетили Ваљево. Изузетно су задовољни колико и шта је све урађено у претходном седмогодишњем периоду у граду Ваљеву када је реч о образовној инклузији Рома. Гошћа Наташа Кочић је појаснила да је устаљена пракса Фонда да после периода од четри или пет година од завршетка пројекта обиђе град у коме је пројекат реализован и види да ли су циљеви постигнути, да ли је ситуација боља него што је била када се пројекат завршио и да ли има потребе за још неком подршком. Гости су посетили вртић у Бранковини, основну сеоску школу у Попучкама, градску основну школу „Андра Савчић“ коју похађа велики број ромске деце и средњу Техничку школу. По обиласку вртића и школа и разговора са руководством школа и представницима Града били су више него задовољни оним што су видели и чули.
 
„Ваљево се показало као јако добар партнер на локалном и државном нивоу. Фонд за образовање Рома је у Ваљеву реализовао неколико пилот пројеката, које је касније успео да искористи и спроведе и у другим градовима Србије и у земљама бивше Југославије“, нагласила је представница РЕФ-а Наташа Кочић. Она је истакла да је пројекат „Укључивање родитеља Ромске деце у Савете школа“ један од пројеката који је дао највеће резултате. Од 2007. до 2009. године успели смо да укључимо родитеље у шест школа, који су активно учествовали у раду школе коју су похађала њихова деца. Посетили смо три од шест школа и задовољни смо јер тај пројекат још увек траје, то је заправо свакодневна пракса“, рекла је Наташа Кочић.
Проблеми који постоје, а везани су за инклузију Рома су проблеми сиромаштва, а то је глобални проблем на нивоу целе земље истакла је представница Кочић. „Рад Фондације за образовање Рома се базира на давању подршке за упис у школу, подржавање ученика да имају боље оцене, да остану у школи и заврше је, али оно што треба да уради локална заједница и држава је да омогући припадницима Рома да добију посао, да добију шансу за предузетништво као и прилику да се даље школују и усавршавају“, рекла је Наташа Кочић.
 
У обраћању новинарима помоћник градоначелника за социјална питања Светлана Јанковић Бељански истакла је да  у Ваљеву у последњих десет година много тога урађено на образовној инклузији Рома и да се ситуација видно побољшала. Даље је додала „Свакако има још доста проблема, али су нам приоритети да се деца пре предшколског узраста од три до пет година упишу у обданишта, да рад са том децом почне пре припремног програма како би се активније укључила у предшколски програм и дала што боље резултате током школовања. Ваљево се показало као пример добре праксе у образовању, у давању стипендија ученицима и студентима. Ту праксу ће наставити као и пружање финансијске помоћи за куповину уџбеника, обезбеђење превоза и ужине у основним и средњим школама. Генерални проблем је запошљавање, а посебно у време опште кризе и сиромаштва када сваки грађанин тешко долази до посла, проблеми ромске популације остају доминантни и на маргинама друштва“.
 
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Comment