Представници града Сочија у посети Ваљеву

Почетак » Представници града Сочија у посети Ваљеву » Актуелно » Представници града Сочија у посети Ваљеву

Представници руског града Сочија, Виктор Петрович Филонов, председник Скупштине Сочија и Јуриј Сергејевич Немцев, одборник Скупштине Сочија током посете Ваљеву разговарали су са челницима града о успостављању културне, спортске и туристичке сарадње два града. Госте су данас примили градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и председник Скупштине Ваљева Милорад Илић.

На данашњем састанку парафиран је Споразум о успостављању пријатељских односа између представника власти Градског Собрања Сочи и Скупштине града Ваљева.

„Ваљево је данас имало посебну част да угости представнике руског града Сочија, олимпијског, великог и значајног града у Русији. Са нашим гостима, председником Скупштине града Сочија и депутатом, водили смо разговоре о сарадњи два града с обзиром на пријатељске односе руског и српског народа. Данас смо парафирали један споразум о протоколу, о пријатељској сарадњи два града, који обухвата културну, спортску и привредну сарадњу као и сарадњу омладинских организација и младих људи. Споразум је тек парафиран, а биће потписан у Сочију приликом посете делегације града Ваљева, која ће се реализовати до краја ове године. На граду Ваљеву је обавеза да представи Сочи и његове капацитете као што ће и град Сочи представити Ваљево. Такође је на нама да организујемо да оно што смо данас у протоколу написали претворимо и у реалан живот у наредном периоду“, истакао Милорад Илић.

Споразумом је предвиђено помагање успостављења директних пријатељских и партнерских веза између омладинских, културних, креативних, спортских и образовних организација ова два града.

„Недавно смо ступили у контакт са депутатима Скупштине града Ваљева и као резултат пријатељства је произишла наша посета граду Ваљеву. Ова посета је показала да ми уствари имамо јако пуно додирних тачака са Ваљевом и да ћемо доста сарађивати у области културе, науке, образовања и спорта. Планирамо узајамне посете, да бисмо могли да видимо на којим пољима можемо сарађивати. Данас смо потписали протокол о сарадњи између наших градова и очекујемо делегацију Ваљева да дође у Сочи, да бисмо потписали Уговор о сарадњи. Град Сочи је јако гостољубљив центар спорта и културе Руске федерације. Било би нам јако драго да српски народ дође код нас у посету“, рекао је Виктор Петрович Филонов, председник Скупштине Сочија.

Јуриј Сергејевич Немцев, одборник Скупштине Сочија додао је да постоји јако тесна веза између наше две земље и да ће Скупштина града Сочија имати велику част да сарађује са Скупштином града Ваљева.