Представници холандског града Ситард-Хелена у Ваљеву

Почетак » Представници холандског града Ситард-Хелена у Ваљеву » Вести » Представници холандског града Ситард-Хелена у Ваљеву

Представници холандског града Ситард-Хелена, боравили су у тродневној посети Ваљеву, у оквиру пројекта „Пренос добре праксе у стварању визије града“ у оквиру програма ЛОГО ЕАСТ 2, који финансира Краљевина Холандија. Циљ ове посете био је да се пренесу искуства овог холандског града у стварању њихове визије града и да Ваљево до септембра 2009. године добије своју визију.
Берт Стивенс, саветник за стратегију и управљање, Франс Ван Ден Берг, саветник за управљање људским ресурсима и финансијски контролор и Виктоар Кокс, клијент менаджер задужена за побољшање услуга у Управи Ситард- Хелена, по овлашћењу градоначелника овог збратимљеног холандског града три дана су у Ваљеву разговарали са градоначелником, начелницама Градске управе, члановима Већа, челницима Скупштине града и осталим запосленима у Градској управи Ваљево. Резултат ових разговора је креирање предлога Акционог плана како да у наредних годину дана Ваљево направи визију свог развоја.
Виктоар Кокс, која је и руководилац пројекта изјавила је да су и овај, као и преходни пројекат финансирана од стране Министарства иностраних послова Холандије. Овај други пројекат је настао завршетком првог пројекта, који се односио на развој инструмената за управљање људским ресурсима. „Закључили смо да је у Ваљеву било тешко применити први пројекат, када нема основа за примењивање таквог једног пројекта. Зато је наш савет код започињања овог другог пројекта да се почне од самог почетка, да се створи основа да би се пројекат и реализовао. Значај израде градске визије је могућност да се изгради град и да би му се дала онаква форма какав би град требао дао буде. Били смо у Ваљеву ове године у јануару, како би се направили први кораци у овом другом пројекту. Након тога смо разрадили предлог пројекта. У протекла два дана смо могли још детаљније разрадимо овај програм. Крајем октобра ће се овај предлог изложити Скупштини града. Када Скупштина усвоји овај пројекат, прећиће се на његову реализацију. Намера нам је да следеће године, најкасније до августа закључимо овај пројекат“, рекла је Викотар Кокс.
На новинарско питање колика је вредност овог пројекта, Виктоар Кокс је одговорила да се пројекат ништа не кошта ни Ваљево, ни Ситард-Хелен. „Груба процена је да ће пројекат коштати око 60,70 хиљада евра“, рекла је Виктоар Кокс.
Берт Стивенс је пре шест година руководио израду визије Ситард- Хелена. „Визија града би се најбоље могла описати као слика града коју би сте ви као грађани Ваљева волели да видите након, рецимо 15 година. То би било оно што би требало да се уради да се дође до такве слике града“, рекао је Стивенс.
Гости из Холандије пренели су своја искуства приликом стварања ове визије и касније њене примене. План активности и план комуникације будуће Визије развоја града представља незаобилазно средство приликом креирања свих будућих корака Градске управе и иницијатива везаних за улагања и развој града.

Leave a Comment