Представници ОЕБС-а у Ваљеву

Почетак » Представници ОЕБС-а у Ваљеву » Актуелно » Представници ОЕБС-а у Ваљеву

Представници ОЕБС-ове канцеларије за демократске институције и људска права, који посматрају изборе у Србији, бораве данас у Ваљеву. У оквиру мисије за посматрање избора процењује се законодавни оквир, његова имплементација, прати се кампања, рад изборне администрације и релевантних државних органа, учешће националних мањина и решавање изборних спорова. Мисија спроводи и свеобухватно праћење медија.

 Представници Мисије су се данас састали са руководством града Ваљева и представницима Градске изборне комисије, који су их том приликом упознали о изборним активностима које су предузете, а које су у надлежности локалне самоуправе. Дугорочни посматрачи Мисије Донал Блејк и Кари Ванханен намеравају да се састану са представницима политичких партија и кандидатима, судством, полицијом, цивилним друштвом и медијима у Ваљеву.

Циљ ових активности је да се процени сагласност предстојећих парламентарних избора са ставовима ОЕБС-а и осталих међународних стандарда за демократске изборе, као и поштовање националног законодавства.

ОЕБС-ова мисија за  праћење превремених парламентарних избора 2016. је успостављена на позив власти Републике Србије и чини је 10 међународних експерата у Београду и 12 дугорочних посматрача, који су распоређени широм Србије.