Представници Ваљева у Брну

Почетак » Представници Ваљева у Брну » Вести » Представници Ваљева у Брну
У оквиру успешне сарадње са Чешком Републиком и предузећем “ВХС Брно“, представници града Ваљева боравиће у Брну од 26. до 29. новембра, где ће са директором Чешке развојне агентуре Михаилом Паствинским разговарати о пројектима које је Ваљево кандидовало за наредни период.
Први пројекат је “Регулацијски (урбанистички) генерални пројекат Регионалног водопривредног система снабдевања водом Ровни“, као један од приоритета дугорочног развоја Ваљева. Процењена вредност пројекта је 250.000 евра, а средства би била употребљена за припрему техничке документације за изградњу трасе цевовода за сирову воду из објекта прекидне коморе близу бране “Ровни“ до фабрике воде “Пећина“ , а затим и пројекта за изградњу цевовода за транспорт питке воде из постројења на “Пећини“ до резервоара “Гајина“. У израду пројекта били би укључени чешки стручњаци.
Други пројекат који ће бити размотрен приликом посете Брну јесте “Модернизација постројења за прераду отпадних вода“ , значајан због дугорочних ефеката на пољу заштите животне средине – смањења загађености воде и земљишта. Укупна вредност је 790.000 евра, а подразумева модернизацију и побољшање капацитета постројења за прераду отпадних вода у складу са стандардима ЕУ, испоруку технологије и материјала у складу са предложеним планом модернизације и техничку помоћ приликом инсталације и монтаже опреме.
Чешка Република, захваљујући управо сарадњи Ваљева са фирмом ВХС из Брна, од 2001. до данас уложила је значајна средства у развој нашег града. Највећи пројекти су учешће у изградњи Топлане и топловодне мреже, Фабрике за пречишћавање отпадних вода, бране Ровни и уређење Јаза. У априлу прошле године, у организацији Амбасаде Чешке, наш град је имао привилегију да угости 21 амбасадора земаља Европске уније.
У делегацији коју предводи градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, налазе се директори јавних предузећа „Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ Милан Матић и „Топлане Ваљево“ Драган Деспотовић, технички директор ЈП „Колубара Ровни“ Милан Милутиновић, главни инжењер у ЈП „Колубара Ровни“ Милоје Јањић, секретар Кабинета градоначелника Тијана Тодоровић и шеф Одсека за информисање и протокол Светлана Марковић. Директори ЈП „Колубара Ровни“ Љубомир Муцић и ЈКП „Водовод“ Селимир Манојловић, због раније уговорених обавеза, спречени су да се придруже делегацији.
Трошкове тродневног боравка сноси домаћин, а делегација Ваљева ће до Брна отпутовати са два аутомобила. 
 

Leave a Comment