Предстоји реализација два пројекта

Почетак » Предстоји реализација два пројекта » Вести » Предстоји реализација два пројекта
На конференцији за новинаре Дирекције за пољопривреду и робне резерве најављена је предстојећа реализација два пројекта. Наиме, ради се о пројекту прекограничне сарадње о органској производњи и протоколу о пословно-техничкој сарадњи 10 градова у Србији на нивоу пољопривредних стручних служби.
 
Почетком наредне године би требало да Дирекција за пољопривреду и робне резерве града Ваљева у партнерству са Федералном агенцијом за органску производњу Босне и Херцеговине реализује пројекат о прекограничној сарадњи о органској производњи. Укупна вредност овог пројекта који ће финансирати Европска унија износи 415000 евра, а на Ваљево се односи 200000 евра. «До сада се зна да је 90 одсто пројекта прошло, док је преосталих 10 одсто брањење буџета и од тога и зависи почетак реализације» истакао је између осталог стручни сарадник у Дирекцији Андра Савчић у обраћању новинарима. Пројекат ће трајати 20 месеци. Он подразумева отварање Центра за органску производњу као најзначајнију активност, сертификацију произвођача органске хране, увођење стандарда Европске уније у органску пољопривреду, отварање еко фарме конкретног произвођача за студијске посете и организовање посета сајмовима.
 
За сада је на територији Ваљева евидентирано само пет произвођача органске хране са сертификатом. Значајну производњу органске хране са подручја Ваљева има Никола Грујичић из Жабара, док је Радослав Грујичић из Памбуковице међу највећим произвођачима органске хране у Србији.
 
Директор Дирекције за пољопривреду и робне резерве Саша Радосављевић је најавио да ће у петак 23. новембра 2013.године у Ваљеву бити потписан протокол о пословно-техничкој сарадњи 10 градова на нивоу Дирекција за пољопривреду стручних служби из те области. Циљ је јачање и унапређење заједничких капацитета битних за одрживи развој пољопривреде и села.
 
 
 
 
 

Leave a Comment