Прегледи и тестирање на КОВИД – 19 од сутра у Дому здравља

Почетак » Прегледи и тестирање на КОВИД – 19 од сутра у Дому здравља » Актуелно » Прегледи и тестирање на КОВИД – 19 од сутра у Дому здравља

Управа Дома здравља Ваљево обавештава суграђане да ће се од сутра, 12. новембра од 7 часова прегледи пацијената са респираторним инфекцијама и тестирање на КОВИД-19 обављати у главној згради Дома здравља (Железничка 12).

Разлог је преоптерећеност капацитета досадашње КОВИД амбуланте у Новом насељу, где су због повећаног броја прегледа и тестирања све тежи услови за особље и пацијенте. У понедељак је прегледано чак 300 грађана, за дане викенда укупно 470, док је просечан дневни број ПЦР тестирања 150 ( у уторак 180). Због тога је директор др Бранка Антић, након одржаног колегијума, одлучила да реорганизује рад свих служби како би било омогућено да расположиви простор главне зграде буде КОВИД Дом здравља.

Сви грађани позитивни на КОВИД и са сумњом на инфекцију вирусом САРС-ЦоВ-2 долазиће на главни улаз Дома здравља. Одатле ће их медицински техничари упутити на лекарски преглед који ће бити на другом спрату зграде. Анализа крви се спроводи у лабораторији на првом спрату, док су ПЦР тестирање и рендген у приземљу. Деца и школска омладина са респираторним инфекцијама биће прегледана на Педијатрији, на првом и другом спрату.

Гинекологија ће такође имати КОВИД амбуланту. Жене које имају потребу за гинеколошким прегледом, а позитивне су или сумњају на КОВИД улазе на главна врата Дома здравља, а труднице и жене које немају симптоме респираторне инфекције на бочна покретна врата, у близини Службе хитне помоћи.

Распоред служби по амбулантама за пацијенте без сумњи на респираторну инфекцију:

Од четвртка ће у амбуланти Ново насеље за пацијенте без респираторних инфекција у смени радити три специјалиста опште медицине, као и два педијатра, за прегледе деце која немају симптоме прехладе. Радиће се и лабораторијске анализе.

Специјалисти Медицине рада радиће у амбуланти у Дому пензионера.

Превентивни део рада Педијатрије, као летос, биће реализован у амбуланти Пети пук – саветовалиште, ултразвук кукова и систематски прегледи.

Напомињемо да ће КОВИД амбуланта у Новом насељу још данас (среда 11. новембар) убичајено радити са пацијентима сумњивим на инфекцију корона вирусом, односно од 7 до 21 сат.