Премијер Александар Вучић у Горењу: Овако мали дефицит нисмо имали од 1945.

Почетак » Премијер Александар Вучић у Горењу: Овако мали дефицит нисмо имали од 1945. » Актуелно » Премијер Александар Вучић у Горењу: Овако мали дефицит нисмо имали од 1945.
_dsc0105_dsc0194_dsc0254_dsc0292_dsc0298_dsc0313_dsc0334_dsc0378_dsc0392_dsc0401

Председник Владе Србије Александар Вучић посетио је данас у Ваљеву фабрику Горење, која данас обележава десет година успешног пословања.

Премијера Вучића су дочекали председник Горење групе Фрањо Бобинац, директор фабрике Горење Ваљево Борис Павчник, градоначеник Ваљева др Слободан Гвозденовић и велики број грађана Ваљева.

Влада Србије усвојила је данас Предлог закона о буџету за 2017. годину, са „најнижим предвиђеним дефицитом у историји државе Србије“ у износу од 1,7 одсто БДП, рекао је Вучић у Ваљеву.

„Усвојили смо буџет и први пут смо предвидели да нам у целој држави буџетски дефицит заједно са свим пројектним зајмовима буде свега 1,7 одсто. Ово ће вероватно бити прва година од 1945. да имамо такву пројекцију, без обзира што ћемо и Русима да исплатимо 100 милиона евра и што смо за пензије дали 100 милиона евра једнократне помоћи“,  рекао је премијер Вучић.

„Више од 300 милиона суфицита“

Новембар смо, додао је, завршили са суфицитом од 3,1 милијарде динара, што је око 25 милиона евра, укупно 37 милијарди од почетка године, значи више од 300 милиона евра имамо суфицит, и то иако смо платили највеће могуће камате у историји од милијарду и по евра.

Србија, констатовао је, има доста инвестиција, али, како је приметио, никад није довољно „јер су нас оставили голе и гладне после пљачкашких приватизација“.

Али, додао је, планирамо да се у идућој години боримо за четири одсто раста, што у односу на просек у Европи који је око један одсто, значи да ћемо четири пута брже да их пристижемо него што смо се надали.

Влада ће подржати запошљавање још 300 радника у Горењу

Вучић је најавио да ће Влада подржати компанију Горење да у Ваљеву запосли још 300 радника.

„Данас је важан дан… потписали смо уговор за 300 нових радних места и 12 милиона евра инвестиција“, рекао је премијер Вучић.

Према његовим речима, да Горење успешно послује показује и податак да само Ваљеву годишње остане 500.000 евра на име разних давања. Вучић је рекао и да се у 2013. години на конкурс за пријем 400 радника у Горењу пријавило њих око 7.000.

Међу првих пет извозника у Србији

Словеначко Горење у Ваљеву има две фабрике расхладних уређаја.

Та компанија је прву фабрику фрижидера и замрзивача направила у Ваљеву 2006. године, што је реализовано као гринфилд инвестиција.

Горење је до сада произвело у Ваљеву више од пет милиона расхладних апарата, које извози у земље целог света, а два погона запошљавају око 1.600 радника.

Фабрика расхладних уређаја Горење у Ваљеву позиционира се међу првих десет извозника у Србији и остварује одличне пословне резултате.

Та компанија је, такође, у Ваљеву купила бившег лидера у производњи ТА пећи у бившој Југославији Нови Елинд у стечају.

Горење је раније најавило да ће проширити капацитете и запослити још око 200 радника у Ваљеву.

Тањуг; Блиц

Фото:Жељко Бошковић