Премијер Ивица Дачић данас у Ваљеву

Почетак » Премијер Ивица Дачић данас у Ваљеву » Вести » Премијер Ивица Дачић данас у Ваљеву

Поводом отварања друге фабрике расхладних уређаја“ Горења“  у Ваљеву, данас је Градску кућу посетио председник Владе Републике Србије Ивица Дачић. Он је разговарао са представницима града Ваљева о актуелној ситуацији у граду. Градоначелник Ваљева Станко Терзић  се захвалио премијеру што је упркос жестоком темпу, након посете Бриселу, јутрошње седнице Владе Србије и уочи вечерашњег доласка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, нашао времена и енергије да у Ваљеву присуствује отварању друге фабрике „Горења“.

 

„Рекли смо да је највећи проблем у Ваљеву, као и у Србији и целој Европи, незапосленост и да Град чини велике напоре да помогне својим најсиромашнијим и најугроженијим грађанима. Чинимо напоре да се што безболније поднесу ова тешка времена за најугроженије категорије наших суграђана. Такође смо премијера упознали са нашом обавезом, иако то не спада у ингеренције локалне самоуправе, да помогнемо привреди. Данас присуствујемо отварању нове фабрике „Горења“ и  у њему ће бити запослено укупно 1400 радника. Ово је један изванредан резултат и за Ваљево, Владу Републике Србије и „Горење“. Упознали смо премијера да нам је неопходна помоћ за стабилизацију наше највеће фабрике „Крушик наменске“, да се обезбеде нови послови и са ситуацијом у „Крушик акумулаторима“ успешне фирме, која је након приватизације дошла у тешку ситуацију. Ова фирма има перспективу, јер ради за потребе Војске, „Железнице“, „Телекома“, има стране наруџбине и потребна су јој обртна средства и да се конституише један поуздан и стабилан менаџмент. Упознали смо премијера и са капиталним инвестицијама у комуналној инфраструктури. Нама је јако битно да се наставе радови на прузи Ваљево-Лозница. Пошто је то било у платформи Владе Србије када се преговарало са Руском Федерацијом око добијања кредита, очекујемо да ће та пруга остати у плану. То је од огромног значаја за Ваљево и општине Осечину, Крупањ и Лозницу, јер ће омогућити интензивнији развој и ново запошљавање. Такође смо премијера упознали и са радовима који се приводе крају, на акумулацији бране „Стубо Ровни“ и изградњи цевовода. Јако нам је битно да се обезбеде средства која су сада скинута у ребалансу, а која су неопходна за санитарно чишћење, како бисмо почели са пуњењем акулмулације. Наставићемо финансирање ових инвестиција везаних за Халу спортова, школу у Брђанима, Дом војске, а министарства колико год могу треба да нам помогну“, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић.

 

„У Ваљеву сам био више пута, али први пут долазим као председник Владе. Колубарски округ је један од централних делова Србије и морамо максималну пажњу да посветимо свим проблемима које он има, имајући у виду да је овај Округ био носилац развоја и економског живота у овом делу Србије. Тешке су последице кризa и транзиција оставиле и овде у Ваљеву, а то се пре свега огледа у броју запослених у односу на број незапослених. Први потпредседник Владе и председник СНС Александар Вучић и ја смо као основни циљ Владе дефинисали, поред отварања преговора о чланству Србије у ЕУ и смањење стопе незапослености, односно, борбу за свако радно место. Ако погледате, не само истраживања јавног мнења у Србији, него разговарате са обичним људима, основно питање које мучи грађане је посао. Зато морамо да овом народу отворимо перспективу и то ће бити суштина свега што ћемо радити у наредном периоду. И мени је драго што смо овде данас у Ваљеву, специјалним поводом,а  то је отварање фабрике „Горења“, која је у Србији на неколико места имала инвестиције. Ја сам посетио „Горење“ у Словенији и обавештен сам да су они затворили фабрике у Шведској, а отворили овде код нас. То је веома позитивно за нашу земљу и то није једини пример.  Отварање сваког радног места у овим условима је једно херојско дело.

 

Ја бих замолио вас који сте власт у Ваљеву да видимо шта је то што ми као Влада можемо да помогнемо Колубарском округу. Ја се обавезујем да ћемо заједно са колегом Вучићем и са другима у Влади да видимо шта је оно што можемо да помогнемо, почев од пруге, „Крушика“ и других инвестиција. Нама је интерес да овај Округ буде развијен. Не можемо да се похвалимо да велики број предузећа сада ради, не можемо да се похвалимо тиме колико је запослених остало у односу на неко раније време. Зато је ово један важан период за Србију и зато смо доносили овако тешке и одговорне одлуке за државу и народ. Али, нема нам будућности ако сами себе не организујемо боље и у економским стварима и не покренемо ствари са мртве тачке. Можете рачунати на нашу помоћ, али је потребна ваша активна улога и иницијативе и ми ћемо на то сигурно позитивно одговорити“, рекао је премијер Ивица Дачић.

 

Након посете Градској кући, премијер и представници града Ваљева су отишли у фабрику „Горење“ на свечаност поводом отварања нове фабрике.

Leave a Comment