Премијерa документарног филма „Ваљевска болница 1914-1915“

Почетак » Премијерa документарног филма „Ваљевска болница 1914-1915“ » Вести » Премијерa документарног филма „Ваљевска болница 1914-1915“
На данас одржаној конференцији за новинаре у градској кући наjaвљена је премијера документарног филма „Ваљевска болница 1914-1915“ аутора ваљевског новинара Слободана Раковића. Филм говори о једном од најтрагичнијих периода Великог рата у коме је цело Ваљево било претворено у болницу за рањенике, избегле и оболеле од пегавог тифуса.
 
Ваљевски новинар Слободан Раковић је аутор првог документарног филма на тему Ваљевска болница. Премијерно приказивање филма биће у среду 3. децемба у Центру за културу у 20 сати. Филм ће бити приказан наредног дана 4. децембра на Вујић телевизији у чијој је продукцији и рађен, а такође најављени су и преговори са РТС-ом за приказивање филма, речено је на данашњој конференцији.
 
Новинар Раковић је пре више од годину дана почео да прикупља материјал за документарни филм о Ваљевској болници из разлога што га је ова тема интересовала. Истакао је да је рад био изузетно тежак и исцрпан, а разговори су обављени са 15 особа – лекара са ВМА, а врло мало историчара се бавило овом темом.Ову идеју је препознало Министарство културе и издвојило 700.000 динара, град Ваљево је определио 100.000 динара из средстава за пројекте у култури, а 200.000 динара обезбедила је Вујић телевизија. Додао је да филма не би било да се град није укључио у завршној фази израде.
 
„То је сигурно један од најтрагичнијих догађаја у подугој историји Ваљева и један од догађаја који је показао племенитост и витештво српског народа. У Ваљеву је умрло неколико хиљада људи, што војника, што рањеника, што болесника. Међу болеснима је био и зачајан број цивила. Ваљево је у том тренутку био град смрти, град болница, јер вишеструко је било болесних и рањених него становника. Истовремено ту су лечени окупаторски војници и српски грађани и што је занимљиво на истом задатку су се нашли лекари обе зараћене стране“, рекао је аутор Слободан Раковић.
 
“Ако је Србија те избегличке 1915. била земља смрти (а била је више од тога), онда је у Ваљеву било суђено да буде њена престоница“, речи су америчког новинара Џона Рида.
 
Начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић се захвалио аутору и идејном творцу на овом филму, који ће остати сачуван за будуће генерације, а и додатно даје на значају што се завршетак филма десио баш у време обележавања стогодишњице Колубарске битке. Даље је додао да је поред износа од 100.000 динара Град прихватио и додатне трошкове везане за реализацију промотивног материјала који је сачињен пред ову премијеру.
 
Сарaдници који су радили на пројекту су мишљења да је од највећег значаја за град Ваљево заправо значај самог филма.
 
Филм је документарни, али има и играну структуру јер укључује глумце. Режисер играних сцена је Душан Поповић. Нела Михаиловић глуми Надежду Петровић, а шкотску болничарку Флору Сендс Тамара Тијанић. Укупно има 16 играних сцена, а текст чине искључиво писма, дневници, аутентичне белешке оних који су непосредно учествовали. Саговорници у филму су људи који су се бавили тим проблемом. Језиве сцене су описане у дневничким белешкама. Од новембра 1914. па све до пролећа 1915. године Ваљево је град смрти, у коме је умирало и по 200 људи дневно. Филм траје 75 минута.
 
.

Leave a Comment