Премијера филма о лекару Аријусу ван Тинховену

Почетак » Премијера филма о лекару Аријусу ван Тинховену » Вести » Премијера филма о лекару Аријусу ван Тинховену
arijus 1arijus 2arijus 3arijus 4arijus 5arijus 6arijus 7

Документарни филм „Аријус ван Тинховен-ваљевски Холанђанин“ премијерно је приказан синоћ у новој сали „Биоскопа 85“, а потом и у великој сали Центра за културу Ваљева.

„Као ратни хирург, Ван Тинховен је из Хага у Србију дошао 1912. као предводник добровољне медицинске мисије. Након балканских, Велики рат га затиче у Ваљеву које је, због незапамћене епидемије пегавог тифуса, од краја 1914. до средине 1915. било град смрти. У вароши која је потпуно била претворена у болницу борило за живот сваког човека, без обзира на униформу, нацију и веру, а ван Тинховен је био један од водећих лекара-хероја“, прича Слободан Раковић, аутор овог документарно-играног филма.

У филму о „ваљевском Холанђанину“ о лику славног лекара говоре др Александар Недок, др Миле Игњатовић, Велибор Видић и др Јелица Новаковић Лопушина. У играним сценама Аријуса глуми београдски глумац Јанко Цекић, а медицинску сестру Марту де Хроте игра Ваљевка Тамара Тијанић. Режисер је Душан Поповић, директор фотографије Страхиња Павловић, а аутор музике Милош Смиљанић.

Поред бројних гостију, премијери филма је присуствовао и Нино Брајевић, државни секретар у Министарству културе и информисања Владе Републике Србије.