Премијерка Ана Брнабић отворила први аутоматски противградни систем

Почетак » Премијерка Ана Брнабић отворила први аутоматски противградни систем » Актуелно » Премијерка Ана Брнабић отворила први аутоматски противградни систем

Ваљево је први град не само у Србији, већ и у Јужној Европи који је добио аутоматизован систем противградне заштите, а који је јуче у рад пустила премијерка Србије Ана Брнабић. Вредност аутоматског противградног система је 308 милиона динара и он ће штитити 560 хиљада, од чега 400 хиљада пољопривредне површине. Изграђено је 99 лансирних објеката и сви су у систему и спремни да дејствују, како Србија више не би била угрожена градом.

У Радарском центру на Близоњском вису су поред премијерке, присуствовали министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић, директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић и директор крушевачког Трајала Милош Исаиловић.

– Људи преко сателита виде када иде градоносни облак. Аутоматски, у року од 20 секунди се активира цео процес, без људских посада и 16 ракета у секунди могу да гађају циљеве. Раније смо могли да гађамо 6 циљева у минути – рекао је министар Недимовић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је рекла да се планира изградња још три оваква центра поред Ваљева и то на Букуљи, Фрушкој Гори и у Ужицу.

– Ово је велика ствар за Србију и за нашу пољопривреду! Од 2016. године смо видели колико је важно да имамо системска, стратешка улагања у пољопривреду, да би направили нашу пољопривреду јачом, отпорнијом на климатске промене и тиме помогли нашим пољопривредним произвођачима да имају веће успехе, боље резултате и приносе, да им је производња јефтинија и ефективнија. Ово су резултати свега онога што смо урадили претходних неколико година. Још једном смо доказали да Србија јесте и може да буде лидер, када сви заједно знамо шта треба да се уради. Изузетно сам поносна и зато што је све произвденео у Србији! Све је испоручио Трајал из Крушевца и захваљујем се на томе што су заједно са РМЗ-ом, Министарством и градом Ваљевом развијали овај центар. Ово је сада интелектуална својина која може да се извози даље из Србије и која показује колики је наш потенцијал и памет када радимо сви заједно- поручила је премијерка Брнабић и закључила да ове године Србија није имала проблеме са градом, зато што смо имали аутоматизовану противградну заштиту.

– Ово је револуционарна ствар за Град и морам да нагласим да ове године нисмо исплаћивали никакву штету за пољопривреду, која је последица града. Морам да се похвалим и да кажем да смо 2016. године имали буџет за пољопривреду око 8 милиона динара, ове године 40, а следеће 50 милиона динара и то знатно превазилази она средства која Град убира од пореза од пољпривредних домаћинстава. Издавајамо пет милиона динара за противградне ракете. Имамо значајне резултате када је пољопривредна производња у питању и имамо око 400 хектара сертификованог земљишта за органску производњу хране- истакао је градоначелник Вљева др Слободан Гвозденовић резултате ове градске власти, уз подршку Републике Србије у области пољопривреде ваљевског краја.