Премијерка посетила Ваљево

Почетак » Премијерка посетила Ваљево » Актуелно » Премијерка посетила Ваљево

Председница Владе Србије Ана Брнабић је током данашње посете Ваљеву изјавила да ће ново руководство, које предводи градоначелник Лазар Гојковић, имати максималну подршку Владе Србије и обишла два значајна пројекта, које финансира држава. У Техничку школу у Ваљеву биће уложено око милион евра и постаће један од 12 регионалних тренинг центара. У току је реконструкција Дома здравља Ваљево, у који је уложено 350 милиона динара.

Премијерка је Ваљево посетила са својим сарадницима, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем и министром здравља Златибором Лончаром.

„Дошла сам пре свега са сарадницима, а овде су присутни и министри Недимовић и Лончар да пре свега дамо подршку градоначелнику Лазару Гојковићу и једном изузетно младом тиму који ће водити град Ваљево у наредних неколико година. То су људи огромне енергије, великог знања и великог ентузијазма. Ја као председница Владе и сви министри у њој даћемо им подршку, како би се Ваљево  развијало брже и како би имали квалитетније пројекте и самим тим како би грађани Ваљева видели квантитативни и квалитативни помак њиховог живота. Обишла сам два пројекта која су у току. Један је Техничка школа у Ваљеву, која је једна од најбољих техничких школа у Србији и која је ушла у пројекат 12 центара који ће постати регионални тренинг центри за обуке како младих људи, тако и одраслих, како би се приближили тржишту рада и спојили наше образовање и привреду и имали једно динамичније тржиште рада.

Техничка школа у Ваљеву ће бити један од 12  регионалних тренинг центара и ову иницијативу ће Влада Републике Србије, уз подршку Европске инвестиционе банке (ЕИБ) у Техничку школу уложити нешто више од милион евра. Од тога ће чак 960 хиљада бити уложено у најновију опрему, која ће бити на располагању ученицима и осталим људима који ће ту доћи да се едукују, на доквалификацију, како би били спремнији за тржиште рада  и за нове радне обавезе и како би се брже запослили. Привреди су све више потребни образовани и добро обучени кадрови, тако да је то нешто што видимо да је добра ствар за младе и за старије који траже другачију каријеру, као и за привреднике“, истакла је у данашњем обраћању премијерка Ана Брнабић.

„Други изузетан пројекат и најважнији је комплетна реконструкција од пода до плафона Дома здравља у Ваљеву. То је одговор на критике како смо уложили много новца за храм Светог Саве, критике људи који су водили Србију протеклих десет година, па ништа нису урадили, ни Храм, ни болнице, како смо за те паре могли да завршимо још једну Тиршову. Игром случаја сам данас у Ваљеву, где радимо Дом здравља, у који инвестирамо око 350 милиона динара. Ово је само један од осам домова здравља, које у овом тренутку реконструишемо овако копмплетно. Поред тога, већ смо завршили у оквиру пројекта „1 милијарда евра у здравство“, које је покренуо Александар Вучић као председник Владе, а ми наставили. Ми смо до сада завршили комплетну обнову 77 домова здравља и локалних амбуланти у 53 локалне самоуправе широм Србије. 77 је завршено, осам је у току, укључујући и Ваљево. Из буџета Републике Србије смо уложили око 40 милиона евра. И то је само ниво примарне здравствене заштите и драго ми је да после свих критика и после оног о чему смо јуче разговарали, да смо у Ваљеву где радимо комплетан Дом здравља. Завршавамо пројекат, техничку документацију за комплетну обнову Опште болнице у Ваљеву и то је оно што је пред нама да урадимо. Стратешки важан пројекат је инвестиција од 158 милиона евра за брзу саобраћајницу, која ће спојити Ваљево са ауто-путем „Милош Велики“. Овај стратешки пројекат ће нам омогућити да доведемо нове инвеститоре у Ваљево и да локални инвеститори, ваљевске компаније имају много лакши пролаз до тржишта широм Србије, Европе и света и да тај трошак пласмана робе из Ваљева буде много мањи и да сам пласман робе буде што једноставнији“, образложила је Ана Брнабић значај стратешких пројеката за Ваљево.

Премијерка је истакла да је једини циљ бољи квалитет живота у Ваљево, јер је Ваљево један од најважнијих у Србији и да јој је драго што су овако млади људи добили шансу да покажу шта знају, уз подршку свих осталих.

„Желим њима да се захвалим зато што су одлучили да се укључе у политику и да на најдиректнији могући начин нешто ураде за свој град, желим им много среће и обећавам подршку“, закључила је на крају свог обраћања у Ваљеву председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Градоначелник  Ваљева Лазар Гојковић је истакао да му је данашњим доласком у Ваљево, на почетку његовог мандата, указана велика част и поштовање, али и да је ово била прилика да се са најодговорнијим људима у држави разговара о стратешким пројектима за наш град.

„Мој први утисак  је да су моји суграђани заборавили шта је то нормално и шта је напредак. Ми Ваљевци видимо то тек када посетимо Београд, Чачак, Нови Сад, Лозницу, Панчево и мислим да је јако важно да је пред нама један велики и озбиљан посао, а ја сам јако срећан што сам у прилици да тај посао водим и организујем. Мој задатак је да Ваљево живне, да то буде град у коме се живи, а не животари, јер Ваљево је заиста леп град, град паметних људи који заслужује много више. Оно што сам још хтео да кажем да је јако важно да у овом граду остану млади људи, да у њему раде и живе и сада ћу се дотаћи тих стратешких пројеката о којима смо разговарали“, рекао је градоначелник.

Он је нагласио да држава ради брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац, упоредо  са завршетком Индустријске зоне коју ће Град уредити, не само за домаће приивреднике него и за стране инвеститоре, што је предуслов за довођење и обезбеђивање нових радних места, а самим тим и останак младих људи у нашем граду, нагласио је градоначелник Гојковић.

„Сигуран сам да је период када је реализација пројеката била на незавидном месту, иза нас и оно што је јако важно, трудићемо се да све те пројекте који су започети и завршимо. Хоћу да споменем још неке о којима смо данас разговарали и који су стратешки битни за наш град. То су свакако реконструкција шест објеката ваљевске болнице, завршетак Дома за стара лица, разговарали смо о горућем проблему Ваљева, ускоро нас то поново очекује, а то је аерозагађење, односно проблем загађености ваздуха у зимском периоду године, гасификација је јако битна да се деси у некој ближој будућности, знам да је то у саставу Националног инвестиционог плана, тако да смо о томе разговарали. Разговарали смо о Дивчибарама, бисеру не само Ваљева и Колубарског округа, него и целе Србије и оно што је јако важно, Ваљевци очекују град који живи, град који је повезан са Србијом, са остатком света, град из кога ће брзо отићи, а још брже у њега вратити. Поновићу још једном да желим да завршимо те започете радове, за оно што је искривљено исправимо и да покажемо јасан пример између прича и обећања и озбиљних дела која ћемо у наредном периоду направити. Оно што је још јако важно, председник Александар Вучић је показао да Србија може напред, а Ваљево може напред, грађани су нам указали поверење, на нама је да озбиљно радимо и да то поверење оправдамо“, закључио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.