Преминуо проф. др Миодраг Живановић-Фузи

Почетак » Преминуо проф. др Миодраг Живановић-Фузи » Вести » Преминуо проф. др Миодраг Живановић-Фузи
Проф. др Миодраг Живановић је рођен 1933. године у Ваљеву, где је завршио основну школу и гимназију. После завршених студија на Медицинском факултету у Београду определио се за хирургију и најпре радио на хируршком одељењу Болнице у Ваљеву, а потом на Другој хируршкој клиници у Београду код проф. др Војислава Стојановића где је завршио специјализацију из опште хирургије. На тој клиници је остао у својству клиничког лекара, једно време био је и начелник одељења. 1988. године, када је формиран Институт за дигестивне болести, прешао је на Прву хируршку клинику, где је био начелник Одељења хепатобиолопанкреатичне хирургије. У звање асистента 1972. године најпре је биран на Стоматолошком факултету, на предмету Ратна хирургија, а потом је за асистента на Медицинском факултету на предмету Општа хирургија изабран 1977. године. Звање доцента стекао је 1984. године, ванредног професора 1987. године, а редовног професора 1993. године. Уз плодан хируршки рад учествовао је у редовној и постдипломској настави на факултету, бавећи се научноистраживачким радом. Докторирао је 1987. године на тему „Селективна и супраселективна ангиографија у дијагностици хируршких обољења висцеларних органа абдомена“. У више наврата је боравио у хируршким ценртима у Швајцарској и Француској и усавршавао се код професора Мејлета, Фекетеа, Бисмутха и Ландаргереа.
 
У публицистичком раду написао је преко 130 стручно-научних радова који су штампани у земљи и иностранству, аутор је монографије „Дијагностика и лечење псеудоциста панкреаса“. Био је члан многих стручних и научних организација у земљи и иностранству, између осталог био је члан Европског ЦЦДИ, члан Интернационалног европског хируршког друштва, носилац титуле „асистента странца“ Универзитета Клод Бернард у Лиону, био је дугогодишњи члан Српског лекарског друштва, члан Удружења хирурга Југославије, члан Управног одбора удружења универзитетских наставника и научних радника Србије, члан Међународног хируршког друштва и др. Био је члан уредништва часописа „Акта Хирургика Југославика“ и члан Научног одбора часописа „Општа медицина“. За рад у Удружењу универзитетских професора и научника Србије добио је златну плакету „Професор др Војислав Стојановић“. Пензионисан је 30. септембра 2000. године.
 
Комеморација ће бити одржана у Сали Хируршког блока у среду у 13 сати. У четвртак, 11. јуна у 9.30 комеморација ће бити оржана и на Другој хируршкој клиници у Београду. Сахрана проф. др Миодрага Живановића је у четвртак, 11. јуна у 13.30 сати на Топчидерском гробљу.
 

Leave a Comment