Престављања технолошких решења за помоћ деци са аутизмом

Почетак » Престављања технолошких решења за помоћ деци са аутизмом » Вести » Престављања технолошких решења за помоћ деци са аутизмом
 
На Пословном факултету Универзитета Сингидунум у Ваљеву у четвртак 9. априла је одржана конференција за медије у циљу најаве представљања технолошких решења за помоћ деци с аутизмом. Повод за одржавање конференције је обележавање 2. априла – Светског дана особа са аутизмом, као и најава конференције „Мрежа 2015“ на којој ће важан део бити посвећен подизању свести о аутизму, када ће јавност бити упозната са комуникатором који је намењен аутистичној деци.
 
Аутизам је поремећај који значајно утиче на учење и могућности комуникације. Паметни телефони, таблет рачунари и апликације за рачунаре могу бити од користи особама са аутизмом. Истраживања су показала да деца са аутизмом уз помоћ технологије развијају когнитивне и комуникацијске вештине и лакше комуницирају.
 
„Пословни факултет у Ваљеву даје свој допринос развоју ове области кроз Софтверски инкубатор у оквиру кога студенти студијског програма Пословна информатика развијају софтверска решења за многобројне примене. Један од послова је и развој комуникатора за телефоне и таблет уређаје који су изузетно корисни за особе са аутизмом, јер им омогућавају да изразе своје жеље, потребе, и погодни су за особе са тешкоћама у комуницирању“, истакао је доцент Пословног факултета, доктор Марко Марковић.
 
Представник Софтверског инкубатора који се бавио развојем, студент четврте године на студијском програму Пословна информатика Снежана Ђокић, представила је могућности направљеног комуникатора. „Дизајн софтвера је једноставан, без ометајућих елемената. Комуникатор треба да увек буде доступан детету како би могло да изрази своје мисли, жеље и потребе. То значи да дете једним додиром – кликом на своју фотографију може активирати комуникатор, односно отворити велики број категорија избора. Софтвер се током коришћења прилагођава специфичностима сваког детета“, рекла је Снежана Ђокић.
 
Помоћник градоначелника града Ваљева за област социјалне заштите, Светлана Јанковић-Бељански подржала је труд који студенти улажу како би помогла аутистичној деци. Она је истакла да се деца са овом болешћу, као и њихови родитељи, сусрећу са разним препрекама и ограничењима у свакодневном животу. „У Ваљеву не постоји база података о броју деце са аутизмом, али се зна да се код великог броја деце појављују неки од облика аутистичног понашања. У Србији постоји и делује Републичко удружење за аутизам које је веома активно у Београду и још неким већим градовима у Србији. Овим особама јр потребан специфичан приступ који ће им омогућити да испоље своје потенцијале. Акција Пословног факултета у Ваљеву је свакако за похвалу јер управо омогућава испољавање потреба, жеља, могућности и скривених потенцијала особа са аутизмом, али и са другим облицима интелектуалних и конгнитивних оштећења. Самим тим акција има и шири опште друштвени значај и надам се да ће подстаћи даљи развој друштвене свести о потребама, могућностима и потенцијалима особа са инвалидитетом, јер они заслужују могућност да буду активни чланови наше заједнице“, рекла је помоћник Славица Јанковић-Бељански.
 
Конференција „Мрежа 2015“ ће бити одржана 22. маја на Пословном факултету. Тада ће бити представљена развијена софтверска решења за аутистичну децу и биће бесплатно дата на коришћење свим заинтересованима. Такође у сардњи са спонзорима , група аутистичне деце из ваљева ће на поклон добити таблет рачунаре.
 

Leave a Comment