Превенција алкохолизма

Почетак » Превенција алкохолизма » Вести » Превенција алкохолизма
Институт за ментално здравље као један од четири републичка Центра за болести зависности у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије у оквиру Националног програма за превенцију злоупотреба дрога и алкохолизма, организује обавезне едукативне семинаре чија је тема ова проблематика. Предвиђено је да Центар за болести зависности организује први едукативни семинар и у Ваљеву 17. октобра 2009. године. То је договорено на данашњем састанку коме су поред градоначелника Зорана Јаковљевића, представника Градских управа, чланова Градског већа и Савета за безбедност града, присуствовали и представници Здравственог центра, Дома здравља, Окружног и Општинског суда, Полицијске управе.
 
Овом приликом, проф. др Бранко Ћорић, координатор Националног програма за превенцију злоупотреба дрога и алкохолизма и мр сци мед. Даница Бошковић Ђукић, из Института за ментално здравље Србије, Клинике за болести зависности, презентовали су циљеве семинара и програма „Унапређење здравља становништва за болести од посебног социјално-медицинског значаја“ који спроводи Министарство здравља Републике Србије.
 
„Министарство здравља је у свом акционом плану зацртало још пре четири године да се ради на примарној превенцији, што шире, кад су у питању болести зависности, а пре свега алкохолизам“, рекао је проф. Ћорић након састанка у Ваљеву. „Намера Министартва здравља је да кроз спровођење акционог плана направи два врсте едукације едукатора, односно оних који раде са људима у пракси. Са Ваљевом и Лозницом ове године почињемо примарну едукацију са свим службама које имају контакта са људима који су алкохоличари. Реално много више новца се троши на решавање здравствених проблема који су узроковани алкохолизмом, него што се добије од саме производње. Ми издвајамо три групе људи које су везане за алкохол, то су пре свега млади, где ћемо ставити и највећи акценат у нашим активностима, они који праве саобраћајне удесе и људи који су у старијем животном добу“, оценио је проф. Ћорић.
 
Након прве фазе едукације, следеће године биће реализована и друга када би се формирао тим  од најмање десет стручњака у Ваљеву који ће бити ангажовани у одређеним деловима социјалне мреже у самом граду. Добро је и корисно што Ваљево има већ развијене стручне службе које се баве превенцијом и овом тематиком, оцењено је на састанку, па је ово значајан корак у унапређењу њиховог рада.

Leave a Comment