Превентивне мере најефикасније

Почетак » Превентивне мере најефикасније » Вести » Превентивне мере најефикасније

 

„Ваљево је пример у Србији какав би требало имати однос према поплавама и како се кроз превенцију најефикасније може заштити од њеног штетног дејства“, рекао је Милан Михајловић начелник Одељења за ванредне ситуације Колубарског округа на данашњој конференцији за новинаре говорећи о активностима које су спроведене у предходном периоду на припремама за одбану од поплава на подручју града Ваљева и општине Уб.
 
„За разлику од многих других локалних самоуправа у Србији, где се поплаве понављају у више наврата и где се предузимају мере углавном на санацији последица, у Ваљеву простоји стратегија која се примењује деценијама, а најбољи пример за то је регулација реке Колубаре кроз град Ваљево“, рекао је Михајловић.
 
Он је истакао да је Управа за ванредне ситуације у предходним годинама дала приоритет регулацији тока реке Обнице, притоке Колубаре, која је стварала велике проблеме у рејону код Казнено поправног дома и у насељу Веселиновић у Ваљеву. „Корито реке Љубостиње је такође регулисано у току кроз град, али у горњем току остао је један део корита који није регулисан и решавање тог проблема предстоји да се не би поновила ситуација из 2007. године када је ова река поплавила један део града“, истакао је Михајловић.
 
Он је подсетио и на поплаву у фебруару месецу ове године у насељу Горић. „Да се то не би поновило, у сарадњи са Јавним водопривредним предузећем „Србијаводе“ и Дирекцијом за воде предузели смо ванредне мере као припрему за поплаве које ми можемо очекивати на подручју града Ваљева тек у мају или јуну. Ризик од поплава у Горићу свели смо на најмању могућу меру, тако што смо очистили, прокопали, уредили одводне канале и повећали брзину протицања воде са угроженог подручја. На тај начин смо обезбедили одвођење површинских вода од пута М4 и насеља Горић“, закључио је Михајловић. 
 
У току су припреме и за надградњу заштитног система у сливу реке Тамнаве, која сваке године у средишњем делу плави подручје убске општине и наноси велику материјалну штету. Захваљујући пројекту рехабилитације система за наводњавање који финансира Светска банка, а у који ће бити укључен и слив реке Тамнаве, у овој години се очекује да у потпуности буде регулисан слив ове реке и на тај начин ризик од поплава буде сведен на минимум.
 
Михајловић је истакао и то да ће захваљујући донацији шведске Агенције за заштиту животне средине и Агенције за ванредне ситуације од 60.000 евра, бити израђен нацрт Плана управљања ризиком од поплава у сливу реке Тамнаве. Такође, он је најавио и израду „Студије унапређења заштите од поплава на подручју града Ваљева“ која обухвата и угроженост од поплава од акумулације Ровни. Израду ове студије на којој ће радити експерти из београдског Института „Јарослав Черни“, финансира Јавно предузеће „Србијаводе“.   

Leave a Comment