Превентивним мерама спречити поплаве

Почетак » Превентивним мерама спречити поплаве » Вести » Превентивним мерама спречити поплаве

„Метеоролози у наредна 2-3 дана најављују обилније количине падавина на подручју ваљевског краја око 60 литара по метру квадратном, тако да ће све јавне службе бити у приправности и превентивно реаговати иако се процењује да не би требало да буде већих проблема“, речено је на данашњој седници Штаба за елементарне непогоде Града Ваљева. „И од грађана очекујемо и апeлујемо на њих да предузму превентивне мере, очисте канале поред кућа и парцела, одводе, исеку шибље на местима куда ће се вода сливати у случају обилнијих падавина“, истакнуто је на седници.

Штаб је наложио инспекцијским службама да у току дана обиђу терен у граду и околини, водотокове и друга потенцијално критична подручја, да уклоне евентуално посечена стабла, шибље и грање, што би могло да направи баријеру и преусмери водотокове на местима где се то раније дешавало.

На седници је оцењено да је важно довести у функцију системе за одвођење површинских вода. Такође, спремност градских и републичких јавних служби је на високом нивоу, као и  сарадња цивилног и војног сектора.

Овом приликом, на седници Штаба је констатовано још једном да су средства у износу од четири милиона динара, колико је Град Ваљево добио од ресорног министарства за санирање штете од елементарних непогода које се погодиле ваљевски крај у овој години, недовољна и да се од превентиних мера очекују бољи резултати. 

 

Leave a Comment