Прихваћен ЛАП за унапређење положаја избеглица и интерно расељених лица

Почетак » Прихваћен ЛАП за унапређење положаја избеглица и интерно расељених лица » Вести » Прихваћен ЛАП за унапређење положаја избеглица и интерно расељених лица
Чланови Градског већа на данашњој седници дали су сагласност на предлог Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглица и интерно расењених лица у граду Ваљеву 2010-2013. године и упутили га Скупштини града на разматрање. Израдом овог стратешког документа,  град Ваљево пружа пуну подршку овој категорији становништва. Акциони план ће се спроводити у оквиру Националне стратегије коју је Влада Србије усвојила 2002. године. „Према расположивим подацима, у Ваљеву је 1991. године на евиденцији било око 700 интерно расељених лица и око 5000 избеглих. Данас је тај број нешто мањи и у овом тренутку у Ваљеву имамо 585 интерно расењених и 4294 избегла лица. Основни проблеми са којима се ова лица сусрећу су  нерешено стамбено питање, али и незапосленост. Циљ овог Плана је да се људи из ове категорије становништва што брже интегришу у друштвену заједницу, а то ће пре свега подразумевати решавање стамбеног питања. Планирано је да се стамбено збрине 60 породица, затим да се откупе сеоска домаћинстава за 20 породица које би на тај начин биле економски оснажене, али и да се обезбеде услови за запољшавање материјално најугроженијих. Предност ће имати вишечалне породице, као и породице које имају децу са посебним потребама“, рекао је образлажући овај предлог Александар Јанковић, начелник Одељења за инспекцијске послове. 
 
Овом приликом Саша Исидоровић, повереник за избегла и интерно расељена лица, истакао је да је град захваљујући доброј сарадњи са републичким Комесеријатом, у предходној и овој години обезбедио преко 6 милиона динара за помоћ избеглим и интерно расељеним лицима. Средства су искоришћена за економско оснаживање породица, набавку грађевинског материјала, огрева, али  и за друге доходовне активности.
 
Израдом и усвајањем Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглица и интерно расењених лица биће омогућено да град конкурише за средства из фонда UNHCR-а што ће отворити нове могућности за помоћ лицима из ове социјално угрожене категорије становништва.
 
Градско веће, поред осталог, дало је сагласност и на предлог програма рада у 2010. години Центра за социјални рад, Међуопштинског историјског архива и Модерне галерије, коју је заменик градоначелника Станко Терзић похвалио за досадашњи рад и запажене изложбе. „Модерна галерија даје добар пример како би требало промовисати праве вредности и ми тај тренд морамо наговати“, рекао је Терзић и честитао овој реномираној установи четврт века постојања и рада.
 
Данашњој седници присуствовао је и новоизабрани члан Градског већа Александар Ранковић.   

Leave a Comment