Пријављивање за пописиваче од 15. до 19. августа

Почетак » Пријављивање за пописиваче од 15. до 19. августа » Вести » Пријављивање за пописиваче од 15. до 19. августа

 

У Србији ће се од 1. до 15. октобра обавити попис становништва. На овим пословима ће у Ваљеву бити ангажовано око 600 инструктора и пописивача. Од овог броја, 550 ће бити из редова незапослених, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Градској управи Ваљево.
 
“Прелиминарна листа са именима инструктора данас је објављена на огласној табле у Градској управи Ваљева. Будући инструктори ће потребну документацију морати да предају сутра 11. августа од 7 до13 часова у канцеларији Пописне комисије, која је смештена у приземљу зграде Градске управе”, рекла је у име Комисије за попис становништва града Ваљева, начелница Градске управе за друштвене делатности, финансија, имовинске и инспекцијске послове Јелица Стојановић.
 
Од 15. до 19. августа ће трајати пријављивање грађана за пописиваче и то од 8 до 14 часова у просторијама следећих месних заједница и канцеларија.
 
МЗ Колубара, НОВ, телефон: 227-631;
МЗ Ново Насеље, телефон: 221-629;
МЗ Градац, Ужичка, телефон: 221-756;
МЗ Брђани, Кнез Милошева, телефон: 220-276.
У сали Услужно-информативног центра у приземљз зграде Скупштине града од 15 до 17 часова.
 
Услови за пописиваче су држављанство РС, најмање 18 година старости, стечено најмање средње образовање, читак рукопис и добро познавање територије, односно насеља за које се пријављује. Пријава се подноси лично уз личну карту која се даје на увид.
 
Бранко Јосиповић, републички инструктор пописивача и члан Kомисије за попис становништва је позвао све грађане Ваљева и околних села да се пријаве, јер важно да одзив буде добар и да се дође до најквалитетнијих пописивача, како би се овај важан посао обавио на што бољи начин:
 
„Рангирање кандидата за пописиваче ће се вршити по територијалној припадности. За територију града Ваљева је планирано да се на обуку позове 570 кандидата, а на територији Колубарског округа 1230 кадидата. Сви кандидати који буду изабрани имаће тродневну обуку и након тога ће се елиминисати они који не прођу обуку. Кандидати ће се бодовати на основу стеченог образовања и на основу запослености. Предност ће имати незапослени кандидати и студенти. Време рада пописивача ће бити 12 сати, од 8 до 20 часова, а радиће се и викендом. Кандидати који буду изабрани биће позвани од 25. до 29. августа да донесу документа на увид и потврде своје учешће у попису и доказе за податке које су дали у пријави. Пријављивање ће се вршити лично, уз доношење личне карте. Крајњи избор пописивача је 31. август, тако да бих замолио и грађане који буду испод црте, да тог дана провере да ли су због одустајања неких кандидата и они ушли међу пописиваче“.                                                                                                                                                       
За време трања пописа у Ваљеву посао инструктора ће обављати 63 особе које ће бити задужене за пописиваче који ће обићи у просеку 70 домаћинстава.
 
Комисија за попис становништва, од 648 кандидата, изабрала је 63 градска инстуктора који су испунили услове и имали највећи број бодова. Рангирање и бодовање пријављених кандидата обавио је Републички завод за статистику, на основу унапред задатих критеријума. Међу примљеним инстукторима најбројнији су незапослени, има неколико пензионера, док је њих 14 запослено у Градској управи.
 
Новчана надокнада за пописиваче износи 22.000 динара, док ће инструктори примити око 34.000 динара. Републички инструктор Бранко Јосиповић саопштио је да је за послове инструктора било неопходно ангажовати и део запослених у државним и институцијама локалне самоуправе, због важности и организације посла пре, за време и након пописа, а за које запослени на руководећим функцијама имају искуства и знања.
 
„Приоритет, а самим тим и највећи број ангажованих је ипак из категорије незапослених лица“, рекао је Јосиповић.

 

Leave a Comment