Пријем представника Међуопштинске организације савеза слепих поводом „Дана белог штапа“

Почетак » Пријем представника Међуопштинске организације савеза слепих поводом „Дана белог штапа“ » Вести » Пријем представника Међуопштинске организације савеза слепих поводом „Дана белог штапа“
Данас се обележава Међународни дан слепих и слабовидих особа „Дан белог штапа“. Тим поводом представнике Међуопштинске организације савеза слепих данас је примио заменик градоначелника Жарко Ковач и помоћница градоначелника Светлана Јанковић Бељански задужена за област социјалне политике.
 
Представници ове Међуопштинске организације су упознали заменика  градоначелника и помоћницу градоначелника са бројним проблемима са којима се они суочавају. Као проблеме су истакли неадекватан радни простор,недовољан број звучних семафора у граду, недовољан број стаза за кретање, бенефиције за комуналне услуге (грејање, воду, смеће )образовање, запошљавање… 
 
Весна Црепић, секретар Међуопшитнске организације слепих и слабовидих особа је  истакла  да је ово прилика да се помене и промени положај слепих и слабовидих особа. Нагласила је да  положај лица са оштећењем вида није на завидном нивоу, како у погледу образовања тако и у погледу запошљавања као и других сфера живота. Истакла је да је бели штап симбол настојања слепих људи да се самостално крећу и достигну што већи ниво самосталности у образовању, раду и свакодневном животу. Слепе и слабовиде особе се и даље суочавају са различитим облицима неприступачности на путу остваривања социјалне и економске независности. Представници ове организације су заинтересовани за  унапређење квалитета живота слепих и слабовидих особа. За слепе и слабовиде који се самостално крећу помоћу белог штапа важно је да им улице, јавни градски превоз и јавни објекти буду доступни, као и да у јавним установама постоји особа задужена да помогне слепој особи кад дође да обави неки посао.
Заменик градоначелника Жарко Ковач је рекао да су представници града спремни да разговарају и да у складу са законским и финансијским могућностима градског буџета решавају проблеме који тиште ову врсту популације и да ће настојати да им максимално изађу у сусрет у решавању њихових проблема.

Leave a Comment