Пријем представника Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 године

Почетак » Пријем представника Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 године » Актуелно » Пријем представника Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 године

Поводом обележавања 100. годишњице пробоја Солунског фронта, ослобођења Отаџбине, примирја и победе у Првом светском рату, присаједињења Војводине Србији и уједињења Јужнословенских народа у заједничку државу, одржана је конференција за новинаре, на којој је градоначелник др Слободан Гвозденовић примио представнике Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године. Један од циљева пријема је даље очување и одржавање постојећих споменика, спомен плоча и других спомен обележја о личностима и догађајима из Балканских и Првог светског рата.

„Велико ми је задовољство и част да примим делегацију која негује традиције ослободилачких ратова Србије од 1912-1920, тим пре што се ове године навршава и 100 година од Првог светског рата у којем је Србија изашла као земља победница и на страни оних сила које су рат и добиле. Ваљевски крај је свакако интресантан и значајан пошто је и главни продор аустроугарске војске ишао преко Дрине и биткама на Церу и Мачковом камену у лето 1914. почеле су  најзначајније борбе на овим просторима које су кулминирале Колубарском битком где је експедициони корпус Фелц Мајстера и Оскара Поћорека доживео пораз и крах. Свесни смо да припадамо једном слободарском крају одакле је и командант Прве армије војвода Живојин Мишић. Ваљево је претрпело велике губитке у том периоду и славна епопеја коју је Добрица Ћосић у својој књизи „Време смрти“ описао, а која је српски „Рат и мир“ асоцира нас на то да је ваљевски крај у том моменту као и цела Србија поднео највеће жртве. Поносни смо на своје претке и на традицију славне српске војске. Овде су се дешавале многе страшне али и славне ствари за српски народ и управо Ваљевска болница је једна епопеја хуманости и једне велике одговороности лекара, особља и народа јер су се ту лечили и српски и аустријски војници. И зато имамо велику обавезу и част да негујемо традицију својих славних предака и да обележавамо наше победе који су неки покушали да претворе у поразе за преговарачким столом,“ истакао је градоначелник.

У име републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године пуковник Љубомир Марковић поздравио је присутне представнике медија и захвалио се градоначелнику на пријему.

„Окупили смо се овде поводом 100. годишњице победоносног завршетка Првог светског рата у ком је Ваљево и читав Колубарски округ заиста имао велике заслуге. Дошло је време да се на искуствима и поукама ратова кроз које се прошло, извуче оно што је боље, паметније, логичније, а то је да у рату губе сви и све војске које су прешле границе своје земље и одвојиле се од народа. Наша војска, увек ослоњена на свој народ из којег црпи снагу заиста је бележила стално ослободилачке одбрамбене праведне ратове, а обезбеђивала је увек успех и победу. Ове године заиста поносно обележавамо годишњицу. Хвала државном руководству што је озбиљно схватило значај српског народа у ратовима и инаугурисало нови државни празник, 25. новембар када славимо Присаједињење Војводине Србији,“ рекао је Марковић.

На данашњем пријему договорена је изградња споменика Дринској дивизији као одавање почасти страдалима у рату. Марковић је истакао да су споменици личне карте општина тј градова и да ова година треба да буде прекретница свим општинам и градовима Србије да одају почаст страдалима кроз изградњу спомен обележја у својим срединама.

Пуковник Љубомир Марковић уручио је Споменицу 100. годишњице Првог светског рата градоначелнику др Слободану Гвозденовићу за велики допринос чувању светлих традиција српске прошлости и јачању љубави према отаџбини и одбрани земље и народа у савременом свету. Градоначелнику је такође уручена и чланска карта почасног члана Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 године.