Пријем за будуће пливачке шампионе

Почетак » Пријем за будуће пливачке шампионе » Актуелно » Пријем за будуће пливачке шампионе

Резултат вредан пажње забележили су ваљевски основци и средњошколци на недавно одржаном републичком такмичењу у пливању у спортско рекреативном центру „Парк“ у Крагујевцу.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и члан Градског већа проф.др Мирољуб Ивановић су данас угостили будуће пливачке шампионе.

Ања Радојевић из „Прве основне школе“ и Александар Ковачевић из ОШ „Десанка Максимовић“ су освојили сребрне медаље, док су Тијана Тодорчевић из ОШ „Нада Пурић“, Маша Цветковић из ОШ „Андра Савчић“, Теодора Илић из ОШ „Милован Глишић“, Илија Ковачевић из „ Прве основне школе“ и Анђелија Дамњановић из „Економске школе“ освојили треће место – бронзане медаље.

Градоначелник је на самом почетку честитао пливачима на постигнутим успесима.„Децо, све честитке на успесима које сте постигли, јер заиста сам импресиониран оним што смо видели, што сте урадили у протеклом периоду. Спортови на води можда нису толико популарни у овом граду као фудбал и кошарка, али су изузетно значајни. Град издваја средства, пре свега за функционисање базена у зимском периоду али исто тако и за друге водене спортове као што је ватерполо. Сваку помоћ коју Град може да пружи ћемо се трудити да то буде у што већој мери и на онај начин како ти спортски резултати и критеријуми којима се руководе пре свега спортске организације испунимо до краја. Ове године ћемо издвојити средства за спорт у оној висини у којој је било и прошле године у буџету, негде око 80 милиона динара, али свакако да сва та првенства и оно што нам  долази у сусрет а не можемо да предвидимо, не знамо ко ће бити први и треба да иде на неко првенство, ћемо ад хок решавати те ситуације онако како закон о буџету дозвољава. Још једанпут вас од свег срца поздрављам и желим вам да имате што боље резултате, а пре свега да будете добри другови и да слушате родитеље“, рекао је у обраћању градоначеник др Слободан Гвозденовић.

“ Драге пливачице и пливачи чули сте градоначелника др Гвозденовића који је детаљно информисан о вашим резултатима на републичком школском првенству у Крагујевцу, иначе градоначелник веома пажљиво прати комплетно спорт, а и пливање и заиста ви сте у једној тешкој конкуренцији на републичком нивоу у четири стила (краул, леђно, прсно и делфин) остварили поред медаља и добре резултате. Може се претпоставити да ако наставите вредно да тренирате под стручним надзором ви ћете имати још боље резултате. Ове године на предлог градоначелника градским буџетом је предвиђено 250 стипендија за ученике основних школа, тако да Град води рачуна о талентованој деци“, истакао је члан Градског већа проф.др Мирољуб Ивановић.

Председник Комисије за спорт града Ваљева, који је и одборник у Скупштини града Ваљева Миодраг Лазић се обратио присутнима: „Основни циљ када се говори о расподели тих средстава и када је у питању спорт је да учинимо спорт доступним свима, поготову најмлађима. Морамо да поспешимо развој тих базичних спортова као што је пливање, атлетика, јер основа врхунског спорта је тај школски спорт, тако да ћемо у наредном периоду обратити посебну пажњу на то“, истакао је Лазић.На крају упутио им је честитке на постигнутим резултатима, рекавши им да ова школска такмичења знају да буду много јача него нека државна првенства и да је вредност тих освојених медаља много већа.

Ања Радојевић,је истакла да је конкуренција била јака, и стварно је требало да се потруде да би узели медаљу. „Узела сам друго место на овом републичком такмичењу, и пливала сам леђно. Било је такмичара из целе Србије и добра времена смо остварили. Ја сам поправила свој лични рекорд, а пливање тренирам већ пет година. Сад смо имали Међународно такмичење у Зрењанину, освојила сам бронзану медаљу на 200 метара леђно и узели смо друго место у штафети“ изјавила је Ања.

“Ја сам пливала 50 метара краул, јако тешка конкуренција је била на такмичењу и морали смо да се потрудимо да би освојили медаље, поправила сам своје време, и било је баш занимљиво. Неки од других  успеха које сам остварила били су на државном првенству у Лесковцу, кад сам узела злато на 200 метара краул и у Вараждину кад сам освојила злато“, рекла је Маша Цветковић иученица ОШ „Андра Савчић“

Илија Ковачевић, ученик другог разреда  „Прве основне школе“ освојио је треће место, а тренира годину дана.

Александар Ковачевић такмичио се у 50 метара краул и освојио сребрну медаљу. „Веома сам задовољан успехом који сам постигао. То ми много значи, јер ћу наредне године успети да остварим стипендију. За једног ватерполисту на овом пливачком такмичењу је велики успех“, рекао је Александар.

На данашњем пријему су поред ученика били и њихови професори физичког васпитања Ерика Јовановић из ОШ „Десанка Максимовић“ и гимназијски професор и секретар Савеза за школски спорт Жељко Остојић, као и професор и тренер ПК „Валис“ Владимир Бошковић и Бранислав Ковачевић, потпредседник Савеза за школски спорт за физичко васпитање. Сви они имају много удела у успеху младих пливача.