Пријем за градоначелника код Епископа Милутина

Почетак » Пријем за градоначелника код Епископа Милутина » Актуелно » Пријем за градоначелника код Епископа Милутина
vladika1vladika2vladika3vladika4vladika5

Његово преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин приредио је пријем за градоначелника града Ваљева др Слободана Гвозденовића поводом конституисања нове власти. На пријему је оцењено да се сарадња између Епархије ваљевске и новог градског руководства мора интензивирати у наредном периоду. Епископ Милутин пожелео је градоначелнику Гвозденовићу, успех у раду уз Божију помоћ поручивши му да власт служи и Богу и народу.

„Ту смо да изађемо у сусрет Епархији, да заједно решавамо све проблеме брзо и ефикасно, уз договор, поштовање и међусобно разумевање“, рекао је градоначелник Гвозденовић на пријему.

Епископ Милутин и градоначелник Гвозденовић изразили су жаљење због потапања манастира Грачаница и оценили да се одлуке и уговором дефинисане обавезе у претходном периоду морају поштовати. „Оно што је значајно за нас, јесте да Град испуни своје обавезе према Епархији и да се испоштују договори и уговорима све дефинисане обавезе између Града, наших јавних предузећа и Епархије. Ја ћу инсистирати на томе да мошти монаха буду измештене“, рекао је градоначелник.

Током разговора о цркви на Бакића брду у Брезовицама, оцењено је да ова богомоља  у најскорије време треба да буде у богослужбеној употреби. „ Инсистираћу на томе да се уради пут до цркве на Бакића брду и да се обезбеди водоснабдевање, што је неопходно због верника и свештенства“, рекао је градоначелник.

Епископ Милутин је током разговора са градоначелником Гвозденовићем, указао на проблем који Епархија има већ дужи временски период. Непосредно уз  Епископску резиденцију у седишту Епархије ваљевске, налази се неуређена парцела која је у приватном власништву, а на којој расте жбуње и друго растиње и протеже се у дужини од 200 метара. „Поред тога што је таква парцела ругло, ту налазимо велике количине разног смећа, а бука и непристојно понашање лица која се ту окупљају,  ремети рад и мир Епископске резиденције где долазе високи званичници из земље и иностранства. У близини се налази Црквена порта, школа и обданиште, па указујемо на хитност решавања овог проблема“, рекао је Епископ Милутин, а градоначелник је нагласио да ће ангажовати надлежне службе и органе, како би у најскоријем временском периоду овај проблем био решен у складу са законском регулативом.

Градоначелник Гвозденовић је овом приликом упознао Епископа са потребом да се у цркви на Равној гори уведу богослужења, а Епископ Милутин је рекао да ће разговарати о томе са Епископом Јустином, јер црква припада Жичкој епархији.

„Власт служи Богу и народу, сви смо слуге Божије и добро је што смо отворили нека питања, на која до сада нисмо добили одговоре, иако смо имали добру сарадњу са претходним градским руководством. Када имамо неки проблем, лако ћемо се договорити“, рекао је између осталог Епископ Милутин у данашњем разговору са градоначелником Гвозденовићем.