Пријем за ромске стипендисте

Почетак » Пријем за ромске стипендисте » Вести » Пријем за ромске стипендисте
Поводом 8. априла, Светског дана Рома, градоначелник Ваљева Станко Терзић са сарадницима, примио је 27 ромских стипендиста Града Ваљева. Градоначелник је подсетио да Град већ другу годину спроводи програм стипендирања ромских ученика и студената који постижу добре резултате у образовању.
 
У овој школској години одобрено је 22 стипендије за ученике средњих школа. Међу стипендистима је 5 студената који добијају по 5.000 динара и 22 средњошколаца који добијају по 2.500 динара.
 
Студенткиња 1. године Факултета политичких наука Љиљана Костић је рекла да је стипендија значајна помоћ, јер већина долази из породица које немају довољно новца и примају разне врсте социјалне помоћи.
 
„Наши родитељи тешко издвајају новац за наше образовање, па и за џепарац. Ових 5.000 динара мени пружају стабилност, јер могу да растеретим своје родитеље, па чак и да им помогнем. Ипак, више од новца, ова стипендија ми значи зато што је то потврда да нам је Град отворио врата, а руководство Града верује у нас и подржава нас. Ја сам прва у ближој и даљој породици која поседује фамозни индекс и ово је прилика да моја нација и породица кроз образовање уђу у светлији свет из зачараног круга сиромаштва“, рекла је Љиљана Костић.
 
„Ове године смо значајно повећали средства, управо да покажемо жељу и намеру да побољшамо положај Рома у нашем граду и да вам поклонимо још више пажње. За реализацију Локалног акционог плана за образовање Рома издвојили смо 1.710.000 динара, од чега је 750.000 динара за стипендије, 600.000 динара за ужину деце ромске заједнице који су у Предшколској установи, а 360.000 смо определили за набавку уџбеника и ђачких прибора. Упућујемо вам јасну поруку да вас доживаљавамо као драге суграђане. На вама је да оправдате очекивања свих нас и да вредно учите и радите“, поручио је на пријему градоначелник Станко Терзић.
 
Присутне стипендисте су поздравили помоћник градоначелник задужен за социјална питања Радоица Рстић, Олга Јукић, председница Комисије за праћење и имплементацију Декаде Рома у Ваљеву, Зора Бојичић, начелница Одељења за друштвене делатности, Владимир Пантић, заступник мањина и Дејан Николић, саобраћајни инспектор, који је припадник ромске мањине и већ годинама ради одговоран и захтеван посао у Градској управи Ваљева.
 
Градоначелник Ваљева је стипендистима уручио књигу „Ваљево- настанак и развој града“, др Владимира Кривошејева.
 

Leave a Comment