Пријем за руске уметнике

Почетак » Пријем за руске уметнике » Вести » Пријем за руске уметнике
 
У седмодневној посети граду Ваљеву су руски уметници из градова Санкт Петерсбург и Иркутск. Руске уметнике примио је данас у градској кући помоћник градоначелника Радоица Рстић, који је изразио задовољство што данас у име града Ваљева може да угости и поздрави пријатеље из Русије. “Ово је прилика да уваженим гостима покажемо део културно-историјског богатства ваљевског краја. Обиласци ваљевских установа културе, манастира и чувене Бранковине прилика су да глас о Ваљеву пронесемо далеко, у пријатељску Русију и у најзначајније уметничке и научне кругове. Сугуран сам да ће се и сами уверити да је наш крај с разлогом један од водећих у Србији по култури и уметности, и да иако географски мали у односу на руске области, има са чиме да се подичи“, рекао је у обраћању новинарима на данашњем пријему помоћник градоначелника Радоица Рстић.
 
У делегацији руских уметника која борави у Ваљеву су Татјана Ларина, заменик генералног директора галерије “Ц.В.З. Манеж“, једне од највећих државних галерија у Санкт Петерсбургу, Леонид Колибаба, доцент архитектурне скулптуре на Државној сликарско-индустријској академији Штиглиц, Сергеј Елојан, сликар и професор Политехничког института у Иркутску и Олга Каменскаја, иконописац и рестауратор, а и члан Савеза сликара Русије.
 
Циљ посете руских уметника је проширење културне сарадње између две земље, градова Санкт Петерсбурга, Иркутска и Ваљева , као и универзитета истоимених градова. Професори поменутих универзитета су свакако заинтересовани и за размену студената и њихово спровођење праксе у Србији. Постоји и велико интересовање за помоћ при рестаурирању ваљевских цркава и манастира на добровољној основи.
 
Татјана Ларина подсетила је на велику изложбу у њиховој галерији, која је управо била посвећена овим просторима и додала да Србе и Русе везује много тога. “Везује нас малтене све, историја, култура, порекло, и ја бих хтела да се убудуће та културна сарадња између Санкт Петерсбурга и Ваљева прошири. Надам се да ће делегација која је данас дошла поставити добре основе за ту сарадњу. Веома сам заинтересована да српски уметници однесу своје радове у Русију како би се са нашим уметницима ближе упознали“, рекла је Ларина.
 
Град Ваљево ће у складу са својим новим тенденцијама и отворености према пријатељској Русији учинити све како би сарадња била што бржа и ефикаснија, а и резултати оваквих посета, речено је на данашњем пријему.
 
Програмом посете предвиђено је да уметници данас посете Народни музеј, Конак, Модерну галерију, Кулу Ненадовића и Бранковину, а у недељу тачно у подне биће организован Атеље на отвореном – сликање две слике на платоу испред Центра за културу, а потом посета ИУС “Радован Мића ТРнавац“.
 
 
 

Leave a Comment