Пријем за слепе и слабовиде

Почетак » Пријем за слепе и слабовиде » Актуелно » Пријем за слепе и слабовиде

Поводом 15. октобра „Дана белог штапа“ представнике Међуопштинске организације савеза слепих данас је примио заменик градоначелника др Драган Јеремић.

Међународни дан слепих и слабовидих има за циљ истицање проблема слепих и слабовидих особа, којима је самостално кретање један од кључних проблема.

Представници ове Међуопштинске организације су упознали заменика градоначелника са бројним проблемима са којима се они суочавају. Као проблеме су истакли неадекватан радни простор,недовољан број звучних семафора у граду, недовољан број стаза за кретање,недовољне могућности за образовање, запошљавање…Истакли су и неадекватан прилаз просторијама где им се организација налази.

Веселинка Марић је нагласила да положај лица са оштећењем вида није на завидном нивоу, како у погледу образовања тако и у погледу запошљавања као и других сфера живота. Истакла је да је бели штап симбол настојања слепих људи да се самостално крећу и достигну што већи ниво самосталности у образовању, раду и свакодневном животу. Слепе и слабовиде особе се и даље суочавају са различитим облицима неприступачности на путу, остваривања социјалне и економске независности.

„Циљ нам је да се што већи број наших чланова описмени“ истакла је Биљана Антонијевић потпредседница ове организације. Она је мишљења да у Ваљеву постоји дискриминација за слепе и слабовиде особе.

Представници ове организације су заинтересовани за унапређење квалитета живота слепих и слабовидих особа. За слепе и слабовиде који се самостално крећу помоћу белог штапа важно је да им улице, јавни градски превоз и јавни објекти буду доступни, као и да у јавним установама постоји особа задужена да помогне слепој особи кад дође да обави неки посао. Истакли су да се у овој години обележава 60 година постојања ове организације.

Заменик градоначелника др Драган Јеремић је рекао да су представници града спремни да разговарају и да у складу са законским и финансијским могућностима решавају проблеме који тиште ову популацију. Подржао је њихову иницијативу да се обележи 60. годишњица постојања ове организације и истакао да треба искористити ту прилику да јавности предоче проблеме са којима се они сусрећу.