Пријем за ученике Техничке школе, освајаче такмичења

Почетак » Пријем за ученике Техничке школе, освајаче такмичења » Актуелно » Пријем за ученике Техничке школе, освајаче такмичења

Ученици Техничке школе у Ваљеву су ове школске године остварили изузетне резултате на такмичењима, што је био повод да њих, њихове професоре и директора школе, у име градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића, данас прими члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић. Проф. др Мирољуб Ивановић је рекао да је у буџету града планирано 752 милиона динара  за образовање, што је доказ да град Ваљево полаже доста пажње на образовање на свим нивоима.

„253 ученика се стипендирају сваког месеца из буџета града, за шта је одвојено 25,5 милиона динара. Четири године стипендије нису мењане и градоначелник је усвојио мој предлог да се повећају стипендије. Тако ће основци примати 5.500, уместо 4.300 динара, за средњошколце уместо 5.000, сада је стипендија 6.500 динара, за студенте је повећана са 7.500 на 10.000 динара, а за студенте у иностранству са 9.300 на 11.000 динара“, навео је члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић део издвајања из градског буџета за образовање и подршку младима, кроз стипендије.

Директор Техничке школе Бранко Голоскоковић се захвалио на позиву да се званично представе резултати школе, којих има сваке године, али ове године их је било доста и у фокусу су и градског руководства.

„На Међународном такмичењу из мехатронике „Балкан јуниор“, које је одржано у Охриду,  у конкуренцији осам држава- Турске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Бугарске, Румуније и Србије, ученици Техничке школе у Ваљеву Немања Дивнић и Марко Делић су освојили екипно прво место на Балкану“, рекаоје директор Техничке школе Бранко Голоскоковић. Иако је Техничка школа у Ваљеву оријентисана на техничке науке, значајан резултат су њени ученици постигли и на Књижевној олимпијади, такмичењу из српског језика. Тај успех бих нарочито издвојио“, рекао је директор Бранко Голоскоковић.

Александра Гаврић, професорка српског језика је презадовољна што и Техничка школа има ученика који је остварио сјајан резултат на такмичењу из српског језика.

„Моје колеге и ја се трудимо да анимирамо ученике да и поред стручних предмета, буду заинтересовани за друштвене науке. Има доста деце која учествују, дају све од себе. Бојан Миливојевић је освојио треће место на републичком такмичењу, где нијансе одлучују да ли ће бити прво, друго или треће место. Бојан је фантастично урадио тест, који је био изузетно тежак за ученике друге године. Лука Поповић и Матија Павић су такође учествовали на овом такмичењу. Надам се да ће и друга деца кренути њиховим путем, па ћемо имати више заинтересованих идуће године, јер су видели да могу равноправно да се такмиче са ученицима гимназија и филолошких гимназија“, рекла је професорка српског Александра Гаврић.

Страхиња Ђермановић, ученик четврте године је освојио прво место на Републичком такмичењу у рвању грчко-римским стилом, треће место на такмичењу у Тирани и изабран је за најбољег младог спортисту града Ваљева.

„Крајем прошле године сам освојио две бронзане медаље у рвању грчко-римским стилом и у рвању слободним стилом. На почетку ове године сам освојио треће место на првенству Србије за млађе сениоре и постао првак Србије за јуниоре у рвању грчко-римским стилом. Самим тим сам изборио место у репрезентацији и наредног викенда се такмичим у Шпанији на првенству Европе“, навео је само неке од успеха рвач Страхиња Ђемрановић.

Весна Мартиновић, професорка електротехнике и програмирања је рекла да се на државном такмичењу из програмирања, на коме је учествовало 89 ученика из целе Србије, Арсен Арсеновић, ученик друге године, пласирао на четврто место:

„Овај ученик је дошао са великим предзнањем и много тога је сам научио и верујем да ће идуће године бити још боље пласиран. Очекује нас републичко такмичење из основа електротехнике. На регионалном такмичењу је Вукашин Грбић, ученик првог разреда, освојио десето место, у конкуренцији од 55 ученика. Зашто је то такмичење на нивоу региона, важно? Зато што на том такмичењу учествује много ученика Електротехничке школе „Никола Тесла“ из Београда и за нас је успех превазићи остале ученике и пласирати се на републичко такмичење. А испред наших ученика су били само ученици из ЕТШ „Никола Тесла“.“

Техничка школа је ушла у дуални систем образовања и већ три године школује оператере машинске обраде. Горан Пешић, наставник практичне наставе био је ментор ученицима на републичком и регионалном такмичењу:

„У Чачку је одржано регонално такмичење у обради метала, занимање бравар, где је Марко Крстић освојио друго место.  Пласирао се на такмичење у Новом Саду, где смо били заступљени са три занимања трећег степена, поред ар, стругар Урош Лукић и глодач Илија Павић.  Онис су били одлично пласирани, с обзиром на велику конкуренцију. Доста страних фирми долазе у нашу школу и нуде стипендије, тако да постоји доста школа, попут наше, који посвећују пуно шажње занатима, па су и ови ђачки резултати веома значајни.“

У такмичењу машинских школа су учествовали и ученици Техничке школе у Ваљеву. Професор Мицко Лепојевић је рекао да је важно што Техничку школу у Ваљеву сваке године уписују све бољи ученици:

„Ови резултати зависе и од ментора, али и од квалитетне деце са којом можете да радите. Ове године су се два дечака Никола и Александар такмичила из механике и доказаће колики су потенцијал, јер су проналазили краће и једноставније начине решавања задатака.“

Горан Мићовић, ментор на Балкан јуниор такмичењу које повезује техничке школе са Балкана, захвалио се граду Ваљеву што је препознао успехе ученика Техничке школе:

„Ово је седма генерација која учествује на такмичењу Балкан јуниор. На првом одржаном такмичењу смо били први и ево ове године поново. Такмичење се одржава из два дела, теоријског и практичног дела, где ученици као тим, израђују један мехатронски систем, који је за ово такмичење био једна покретна капија. Сваке године иза ученика који учествују на овом такмичењу, остаје рад за будуће генерације.“

Поред успеха у оквиру стручних такмичења, ученици Техничке школе у Ваљеву су забележили успехе из пливања и стрељаштва, захваљујући Славица Лукић и Немања Симић, професорима физичког васпитања.

Директор техничке школе је објаснио зашто ове године нема девојчица међу најупешнијима на такмичењима, иако их доста има у грађевинској, саобраћајној и архитектонској струци. „Из грађевинске струке, која је и најмасовнија, ове године није било такмичења. Ове године су се остала такмичења из струка где има највише девојчица,  поклопила са ексурзијама, па су девојчице прекочиле такмичења, али ће већ идуће године сигурно бити и девојчице заступљене и освајати разна такмичења“, закаључио је директор Техничке школе.