Пријем за ученике Ваљевске гимназије

Почетак » Пријем за ученике Ваљевске гимназије » Актуелно » Пријем за ученике Ваљевске гимназије

Успеси ученика Ваљевске гимназије на бројним важним такмичењима нису остали незапажени од стране руководства града Ваљева. Тим поводом, приређен је пријем за двадесетак најуспешнијих ученика, њихових професора и директора школе. Гимназијалце су примили градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и чланови Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић и Дејан Богојевић. Око 150 ученика је ове године учествовало на државним такмичењима, а њих 50 је освајало награде.

На постигнутим успесима им је честитао градоначелник Ваљева, који је рекао да је то велико признање за град, школу, родитеље.

„Оно што је најбитније јесте ваше знање, које можда некада оцена и не изрази у оној мери у којој треба. Нису битне само оцене, него и знање које ће вас пратити цео живот. И оно што се пропусти у периоду у ком треба да се научи, тешко се надокнади. Знање које стекнете у средњој школи, не само што ће вам олакшати упис на факултете, већ ће вас пратити цео живот, као део ваше опште културе и вашег начина размишљања, који вам омогућава ова школа“, поручио је гимназијалцима градоначелник и поручио им да су ту где јесу захваљујући пре свега њиховом раду, али и професорима који су са њима радили.

Члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић је упознао ученике са могућностима стипендирања ученика и студената, о чему предлог доноси Комисија, којом он председава. Проф. Ивановић је истакао да је градоначелник одлучио да се повећа износ за стипендирање најбољих ученика и студената Ваљева и за ову годину је опредељено 25,5 милиона динара.

Директор Ваљевске гимназије Предраг Јевтић се захвалио градоначелнику и представницима Града на позиву и пажњи коју указују, јер је за све који долазе из ове школе важно да знају да се њихови резултати прате и вреднују. Такође је истакао да је у разговору са директорима других гимназија у Србији, закључио да је град Ваљево у самом врху  по стипендијама за ученике и студенте.

„Лепо је у јуну бити ђак Ваљевске гимназије, читати и слушати о успесима ученика“, рекао је директор Ваљевске гимназије.

Са упешним ученицима су били и њихови професори Сања Гњато, помоћница директора и професорка информатике, Биљана Танасијевић Вуксановић, професорка латинског језика, Вељко Ћировић, професор математике, професорка ликовне културе Наташа Кристић и Вера Ваш, професорка српског језика и књижевности.

„Са поносом могу да кажем да је актив за српски језик са својим ученицима, који се додатно баве књижевношћу, писањем, учењем, рецитовањем, ове године донео својој школи и граду 20 републичких награда, од чега је десет награда на такмичењима из књижевности, четири на такмичењима из знања језика, на међудржавном такмичењу које су основале Српска књижевна задруга и Ваљевска гимназија –поетском конкурсу „Десанка Максимовић“, који траје 27 година, имамо другу награду“, саопштила је професорка Вера Ваш. Она се захвалила руководству града што су за успехе ученика препознали и значај њихових професора, јер мотивација и радост професора када њихови ђаци успеју, не може се ничим заменити.

„То је путоказ који им указује професори и то не може ничим да се замени. Зато треба поменути и професоре и кад одем у пензију инсистираћу на томе да се мало погледају и колеге и да се мало поспеши и награди њихов рад. Не мислим на новчана признања, јер толике године радити завређује да добију признања која се морају препознати и у школи у којој радимо и у средини у којој живимо“, закључила је професорка српског језика и указала да су увек и на време финансијски подмирена путовања ђака и професора на такмичења, од стране локалне самоуправе.

Професорка ликовне културе Наташа Кристић је истакла да се ове године десила инверзија у награђивању, јер обично професори воде ђаке на такмичења, а управо је она проглашена за најомиљенијег професора у Србији, на иницијативу њених ученика.

„Оно што је квалитет школе је чињеница да се често роде лепа пријатељства која одлазе из Ваљевске гимназије“, закључила је Наташа Кристић.

Вељко Ћировић, професор математике и председник Подружнице математичара Ваљева је рекао да је Ваљево један од мањих градова у Србији по броју становника, али већи по такмичарским успесима оних који долазе из наших школа:

„Поносно истичемо да одељења обдарених у математичкој гимназији, која функционишу код нас од седмог разреда основне до четвртог разреда средње школе, врло успешно се боре са вршњацима из још само шест градова у Србији. Поред четири универзитетска центра, још Ваљево, Краљево и Сента су на тој мапи. Наши такмичари су успели да се веома високо позиционирају ове године на разним такмичењима високог нивоа. Ученици су на најзначајнијим такмичењима освојили 18 награда на државном нивоу. Истичемо резултат Михајла Лекића у категорији ученика основних школа, који је освојио другу награду. У категорији средњих школа, награда какву скоро нисмо имали у овом граду, освојио је Саво Цвјетић и то трећу награду у конкуренцији Математичке гимназије, чиме показујемо да можемо да парирамо и на том нивоу. Он се пласирао на Српску математичку олимпијаду. Оливера Томић је освојила трећу награду у категорији ученика из природно- математичких гимназија. То су резултати који потврђују да је рад колега и школе на значајном нивоу и тежићемо да тако остане и убудуће.“

На пријему који је организован за ученике и професоре Ваљевске гимназије, обратили су се и неки од успешних ученика. Милица Вишић, ученица трећег разреда природно-математичког смера је ове године освојила три републичке награде:

„На републичкој смотри талената из биологије, која је одржана у Панчеву, освојила сам прво место, а мој научно-истраживачки рад је награђен трећим местом. На републичком такмичењу из књижевности сам освојила друго место. Учествовала сам и на републичком такмичењу из математике. Захваљујем се граду Ваљеву и градоначелнику, јер нам много значи када видимо да неко цени наш рад и даје ветар у леђа да наставимо са оваквим успесима.“

Ученик трећег разреда друштвеног смера Павле Игњатовић се ове године такмичио на смотри истраживачких радова из историје и освојио прво место:

„Такмичио сам се на међуанродном математичком такмичењу „Кенгур без граница“ где сам освојио бронзану медаљу и редовни сам полазник у Истраживачкој станици Петница. И ја бих се захвалио на овом пријему, који је лепа ствар. Обрадовао сам се када сам чуо да смо позвани и надам се да ћете наставити са том праксом.“

Немања Грујичић је ученик трећег разреда специјализованог математичког смера, а ове године је на државном такмичењу из физике освојио другу награду. „На Књижевној олимпијади сам освојио прво место и пар награда на литерарним конкурсима. Захваљујем се Градској управи која подржава рад не само ученика средње школе, већ и основаца и студената.“

Лазар Лазаревић је ученик седмог разреда одељења обдарених за математију и освојио је четири награде на републичким такмичењима. На такмичењу из физике је освојио трећу награду, из хемије прву награду, на републичкој смотри талената у Бору прву награду из физике и другу награду за рад.

Софија Јаневска, ученица првог разреда специјализованог математичког одељења је ове године је освојила прву награду на такмичењу Филолошког факултета за најбољи писмени задатак. „Учествовала сам на финалном концерту Дечјег културног центра у Београду за децу-композиторе и освојила сам прошле године прву нахграду за клавирску композицију „Сваки крај је нови почетак“ и на Међународном такмичењу „First Lego League“ из роботике. Упоредо сам и ученица теоретског одсека Музичке школе и првог разреда за соло певање. Задовољна сам школом у којој сам од седмог разреда, јер је то ново искуство, ново одељење, нов однос између људи. А сам директор је унео нове вредности у школу.“

Директор Гимназије Предраг Јевтић је овом приликом саопштио докле се стигло у вези реконструкције и надоградње Ваљевске гимназије:

„Студија оправданости је у завршној фази. Очекујемо да почетком следеће седмице тај документ стигне до министра просвете и до оних који треба да дају дозволу да се настави са реализацијом овог пројкта. Идеја је да се уведе једносменска настава у Ваљевску гимназију и сматрамо да је овакав рад будућност образовања, не само у Србији, већ и у свету и да ћемо сви ми имати више времена да се дружимо и да деца више времена проводе са родитељима, да породица буде стабилнија и снажнија, јер одатле произилазе сви успеси и добри резултати.“

Списак свих награђених ученика Ваљевске гимназије можете погледати TAKMICENJA 2019