Прикупљено око 450 кубика разног смећа

Почетак » Прикупљено око 450 кубика разног смећа » Вести » Прикупљено око 450 кубика разног смећа
У акцији „Велико спремање Ваљева“, која је упркос лошем времену одржана у суботу, прикупљено је око 450 кубика разног смећа. Процењује се да је у акцији било између 700 и 1000 учесника. Највише су сакупили радници предузећа „Инграпомни“ 289 кубика смећа са мини дивљих депонија на неколико локација- у Рађевом селу, Новом насељу, Дупљају, Дивцима, Седларима, на путу према Поћути и у Поћути, у Паунама и у  граду. Предузеће „Метва“ чистило је локације од Седлара према Лелићу и од Лелића према Попарама, као и око споменика Стевану Филиповићу и код „Павиљона“. На овим локацијама прикупљено је око 12 кубика смећа.
 
ЈКП „Видрак“ је сакупио око 73 кубика смећа у граду укључујући и кабасти отпад који су грађани допремили до контејнера. Припрадници Војске Србије сакупили су око 60 кубика смећа из корита реке Љубостиње, на простору око касарне и на локацијама Кличевац и Причевић. Они су са 200 учесника, били и најбројнији у акцији.
 
Запослени у ЈП „Железнице Србије“ чистили су простор око железничке станице. На овој локацији прикупљено је око 16 кубика смећа. У акцији су учествовали и мештани месних заједница: Седлари, Лукавац, Доња Грабовица, Ново насеље, Горић, Попаре, Дивци, Градац, Пауне, Драчић, Белошевац.
 
Упркос киши која је падала готово цео дан, акцији су се одазвали и основци-ученици Прве основне школе, школе “Владика Николај Велимировић“, „Сестре Илић“, „Десанка Максимовић“, као и средњошколци, ученици Медицинске, Економске и Техничке школе. Због лошег времена, поједине основне школе су одложиле акцију чишћења и реализоваће је ових дана. Такође, ову еколошку акцију ових дана наставиће и поједине месне заједнице, као и ЈКП „Видрак“.
 
У акцији „Велико спремање Ваљева“ која се одржава у склопу акције „Велико спремање Србије“, коју је иницирало Министарство животне средине и просторног планирања, учествовали су и акцију су помогли: Полицијска управа, Војска Србије, Министарство одбране, предузеће „Инграпомни“, „Предузеће за путеве“, „Метва“, ЈКП „Видрак“, запослени у банкама „Про кредит“, „Пиреус“, „Телеком“, Здравствени центар, Црвени крст, служба Хитне помоћи, као и Еколошко друштво „Градац“ чији су чланови чистили корито реке Градац.
 
Локални штаб посебно истиче ангажовање групе мештана из Седлара који су очистили брану на реци Јабланици. Учешће у акцији најавили су и удружење „Грин бајк“, истраживачи, као и ловачко удружење и удружење риболоваца, али је њихово учешће, иако је било очекивано, изостало.
 

Leave a Comment