Прилика за запошљавање младих без родитељског старања

Почетак » Прилика за запошљавање младих без родитељског старања » Актуелно » Прилика за запошљавање младих без родитељског старања

У Србији живи и одраста 6.500 деце без родитељског старања. Млади без родитељског старања имају могућност да у оквиру пројекта „Буди свој“ лакше пронађу први посао. Данас су у Великој сали Скупштине града Ваљева, у оквиру догађаја „Представи све“ имали прилику да се упознају са локалним привредницима, али и да науче како да напишу радну биографију и представе своје вештине у најбољем светлу.

Пројекат спроводи фондација „Укључи се“ у стратешком партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и уз подршку Министарства омладине и спорта.

Милена Јакшић, координаторка пројекта „Буди свој“ је рекла да је ово програм инклузије деце и младих без родитељског старања, који живе и одрастају на територији целе Србије.

„Циљ пројекта је да учини младе видљивим за друштво у целини. Имамо низ активности које за циљ имају директну подршку њима. Претходне две године смо одржали низ едукација младих како би када дође тренутак напуштања система социјалне заштите, спремни изашли на тржиште рада. Образовали смо их како да се у што бољем средству представе на првом разговору за посао, а када дође до првог радног односа, како да се што боље снађу и да задрже тај посао. Са друге стране, пројекат за циљ има и подршку запошљавања и самозапошљавања, а једна од активности јесте организовање догађаја попут овог данас, како би  привреднике обавестили о томе ко су млади без родитељског старања, зашто и како њима треба помоћи. Са друге стране, Национална служба за запошљавање представља програме активних мера за запошљавање и да се потенцијални послодавци упознају како могу да буду друштвено одговорни са једне стране и да помогну својим суграђанима, а са друге стране како је држава осмислила прилично стимулативне субвенције да им додатно помогне.“

Радоица Рстић, председник Савета за социјалну политику града Ваљева истакао је да је општина Ваљево препознала значај и потребу да се младима без родитељског старања пружи могућност за осамостаљивање  и да нису заборављени од стране друштва.

„Пројекат „Буди свој“ је заиста један сјајан пројекат који даје подршку деци која излазе из система социјалне заштите, деци без родитељског старања, нема ништа хуманије од тога када пружите подршку да се једно дете које је без родитељског старања, запосли. Сада тренутно у Ваљеву има 13 деце у хранитељским породицама, од којих је четворо на студијама а за дванаесторо деце која су изашла из хранитељских породица већ је обезбеђен посао. У наредном периоду пружићемо снажну подршку и радићемо на томе да се деца која су одрасла без родитељског старања осамостале и нађу посао,“ рекао је Рстић.

Јасмина Анрић, начелница Одељења за програме запошљавања, предузетништва, образовања и обуке Националне службе за запошљавање је истакла да је Национална служба за запошљавање један од партнера за запошљавање теже категорије лица без родитељског старања.

„Ресорно министарство доноси Национални акциони план запошљавања којим су регуслисане све категорије теже запошљивих лица.Наше мере активне политике запошљавања су упућене свима и сви су равноправни у утакмици на тржишту рада, с тим што уколико се нека мера финансира, на пример самозапошљавање, теже запошљиве категорије имају предност. Код субвенција за самозапошљавање незапосленим лицима за отпочињање обављања сопствене делатности приликом бодовања дају се додатни бодови за категорије теже запошљивим категоријама лица где спадају и деца која су имала или имају статус детета без родитељског старања,“ рекла је Јасмина Андрић.